Újra lesz helyszíni matrica-ellenőrzés az autópályákon

Vágólapra másolva!
Bár a bliccelők száma a magyarországi autópályákon kevesebb, mint az európai átlag, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. újra bevezeti a helyszíni, megállításos ellenőrzést.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Németh György

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szerint a bliccelők száma az európai matricás rendszerek esetében átlag 1-3 százalék, míg Magyarországon kevesebb mint 1,5 százalék. A matrica nélkül autózók 70 százaléka külföldi rendszámú autó. Eddig fix kamerák, illetve mobil kamerás járművek gyűjtötték az adatokat, de az Állami Autópálya Kezelő Zrt. - törvényi felhatalmazás alapján - ismét elindította a helyszíni, megállításos ellenőrzést. Korábban ezt csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság végezhette.

"A helyszíni ellenőrzéseken a pótdíjat lehetőség van a helyszínen befizetni készpénzben, forintban és euróban, valamint bankkártyával is" - nyilatkozta az [origo] kérdésére az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezető szakértője, Csohány Domitilla. "A megállítottak 70 százaléka még a helyszínen befizeti a büntetést. Nincs szükség levelezésre, a tulajdonos vagy az üzembentartó felkutatására, így a külföldi bliccelők könnyebben kiszűrhetők" - tette hozzá.