Egy lámpa mind fölött - Audi A8-menetpróba

Audi A8
Vágólapra másolva!
Kissé szürreális élmény volt végigülni egy olyan autóbemutatót, amely szinte teljes egészében egy fényszóró dicsőítéséről szólt. De mondjon is le, aki megrendeli a frissített A8-ast, és nem kéri hozzá az ezen a szinten pitiáner tételt jelentő Matrix LED fényszórót.
Vágólapra másolva!

Hát, ezt is megértem. Azt hittem, autóbemutatóra repülök a festői Düsseldorfba, ehelyett - kis túlzással - egy világítástechnikai prezentációt hallgattam végig a szántóföld közepén felhúzott, csupa üveg múzeum mélyén. És ami az egész élményt még hihetetlenebbé tette, hogy tökéletesen megértettem az Audi döntését: tényleg felesleges lett volna magára a frissített A8-asra túl sok szót vesztegetni, amikor lehetett helyette beszélni a forradalmi Matrix LED fényszóróról. Az első facelift egy fényszóróra felhúzva, ez már valami.

Nem sokat változott az A8-as, de az egészen biztos, hogy előnyére. Az új fényszóró telitalálat. Forrás: Koncz Dávid

Jó, azért durva lett volna, ha csak egy új lámpával próbálják elhitetni, hogy a frissített A8-ast kell venni a régi helyett, így új lökhárítókat is préseltek előre meg hátra. Az új fényszórók mellett van újdonság a hátsó lámpáknál is, ízléses krómcsíkkal dobták fel őket, ennél jobb dolog (a trapéz formájú kipufogókkal együtt) pedig nem nagyon történhetett volna az A8-assal. Képeken kevésbé, élőben nagyon meggyőző az új megoldás - csak aztán nehogy az legyen, hogy az esedékes frissítések után minden Audi hátulja ilyen lesz, és megint nem tudjuk, melyiket is látjuk a tornasorból.

Milyen egyszerű egy ilyen krómcsík, és mégis mennyire sikerült vele feldobni az A8-ast. Adja az ég, hogy ne legyen az összes Audi ilyen! Forrás: Koncz Dávid

Szintén pofátlanság lett volna, ha kihagyják a kötelező jellegű reszelést a motorkínálaton, minden motor egy kicsivel erősebb és tisztább lett elődjénél. Nézzük csak: a 4,2-es dízel, amely az Audi büszkeségére az egyetlen V8-as dízel a luxusszedánok szegmensében, már 385 lóerős (+35), legnagyobb nyomatéka 850 Nm (+50), miközben szén-dioxid-kibocsátása egyetlen grammal csökkent (194 g/km). Aztán ott a legnépszerűbb motor, a háromliteres dízel, amely már 258 lóerős (+8), nyomatéka 580 Nm (+30), átlagfogyasztása a korábbi 6,4 helyett 5,9 liter száz kilométerenként.

Csak néhány éves konstrukció az A8-as, most csak az S osztály miatt kellett reszelni rajta. Ugyanolyan tágas, mint volt, csak tartja a lépést a konkurenciával. Forrás: Koncz Dávid

De a benzineseket is alaposan átdolgozták: a háromliteres kompresszoros blokk 310 lóerős (+20), nyomatéka 440 Nm (+20), de igazán nagyot a fogyasztásával dobtak, az kerek egy literrel alacsonyabb elődjénél (7,8 l/100 km), a szén-dioxid-kibocsátás 21 grammal csökkent. A négyliteres, duplaturbós motor fél literrel takarékosabb, és a 6,3 literes W12-es fogyasztása is 0,6 literrel csökkent.

De ez valószínűleg csak a marketingeseket érdekli igazán, nem a célközönséget. Az sem veri ki a biztosítékot, hogy bekerült a kínálatba egy új, lélegző biobőrkárpit is, amelyet kifejezetten az autóhoz fejlesztettek ki, és a nyújtott tengelytávú változat hátsó pihenőülés funkciója is csak kötelező munka. Apropó, nyújtott tengelytáv: az izgalmak fokozására egy dián megmutatták, hogy Amerikában a vevők 75, Európában 25 százaléka kéri a hosszú változatot, Kínában viszont csak és kizárólag ilyet lehet eladni. Nem gondoltam volna.

Ilyen még nem volt, de most már van. Mivel a csúcs-Merciben lehet terpeszkedni hátul, az Audi is összedobott egy komfort üléscsomagot lábtartóstul. Nem rossz, a kollégák nagy része nem is nagyon akart vezetni. Forrás: Audi

Ahogy azt sem, hogy közel fél órát lehet beszélni egy fényszóróról. Az Audi szerényen azt mondja, hogy a csupa-LED, lencsementes Matrix fényszóró bevezetése legalább akkora forradalmat jelent, mint az írógépről nyomtatóra való átállás, ami nyilvánvaló túlzás, de legalább jól hangzik. És valóban tény, hogy az új fényszóró tudása lenyűgöző, szinte már nagyképűsködés, hogy még az index is futófényes benne. Akinek Matrix LED-je van, annak nem mellékesen hátul is hasonlóan, a kanyarodás irányát jelzően villog az indexe, ezzel a vészvillogózásnak is sikerült új értelmet adni. Sokat nem tesz hozzá a világhoz, de szórakoztató nézni, ahogy a fénycsíkok egymással ellentétes irányba villódznak az autó hátulján, vagy más szavakkal: erre legalább tényleg fel lehet figyelni.

De vissza a fényszóróhoz, amelyben összesen 25, különállóan vezérelhető LED-egység biztosítja a világítást. A vezérlés teljesen elektromos, egyetlen mechanikus alkatrész sincs benne, a különböző szenzorokkal együtt mégis bármilyen közlekedési helyzethez tud alkalmazkodni. Az automata távolsági fény nem újdonság, már a frissítés előtt is tudta az A8-as, azt viszont nem, hogy a LED-eket egyenként vezérelve úgy világítson, hogy ne vakítson el senkit.

Vezetési élmény van, csak jól elrejtve, fő a kényelem. Az S8-ba azért szorult egy kis érzelem. Forrás: Audi

Mert a rendszer valós időben alkalmazkodik a szembejövőkhöz és az autó előtt haladókhoz. Ha érkezik valaki szemből, a távolsági fényt a másik autó sebességétől függően folyamatosan, valós időben úgy szabályozza az elektronika, hogy az autó előtti és mögötti rész megvilágítva, a másik jármű által elfoglalt terület viszont "sötétben" maradjon. A lenti kép jól mutatja, hogyan is kell ezt elképzelni, egyszerre nyolc szembejövőt képes ilyen különálló egységként kezelni a rendszer.

Itt van a varázslat: a mindentudó fényszóró körülrajzolja a szembejövőt, de az előtte haladó autó visszapillantójába sem világít bele. Szebb világ lesz, amikor minden autó fényszórója ilyen lesz. Forrás: Audi

A fényszóró a navigációs rendszertől érkező adatokat is felhasználja a kanyarok és hajlatok bevilágításához, ez sem abszolút újdonság, de az új fényszóróval lehet az eddigi legtöbbet kihozni az ötletből. És mindemellett az éjjellátó asszisztens már nemcsak embereket, hanem állatokat is felismer, a fényszóró ráadásul a kóbor gyalogosra fókuszált fénysugár villogtatásával is felhívja a figyelmet a veszélyre.

Az Audi még azt is kiszámolta, hogy majdnem egymilliárd, egész pontosan 966 105 422 különböző módon tud világítani egyetlen fényszóró, ami elég sok. Ehhez képest a felára nem milliós vagy másfélmilliós tétel, mint egy-két felnigarnitúráé, hanem "csak" 851 ezer forint, ami a technikához képest meglepően kevés. Az autó alapára 23,169 millió forint, de tisztességesen felszerelve 30-35 millióra jön ki egy normális A8-as, szóval a fényszóró pitiáner tételén spórolni olyan, mint púposra tömött bevásárlókocsi mellett visszatenni a polcra a 150 forintos rágót, ez már nem fér bele a keretbe felkiáltással.

Jól titkolja, hogy közel egymilliárd-féleképpen tud világítani, 851 ezer forintért ajándék. Forrás: Koncz Dávid

Ha lett volna esetleg kétség efelől, a frissített A8-ast pont ugyanolyan vezetni, mint az előzőt. A prezentáción egyetlen árva szó sem esett a futóműről vagy a vezetési élményről, nyilván azért, mert semmit nem változtattak a bevált recepten. Az Audi szerint az A8-as a kategória legsportosabb autója, amihez azért a BMW-nek biztosan lenne néhány szava, de amúgy tök mindegy: ez a kategória nem az élményekről szól, audis meg úgyis A8-ast, BMW-s 7-est, mercis pedig S osztályt fog venni. Mondjuk, az S8-asban van spiritusz, félelmetes, ahogy a négyliteres V8-as 520 lóereje megindítja a két tonnát, de nem az élénk gázreakció vagy a kis mozdulatra is ugró kormányzás varázsol el igazán. Hanem a gázelvételnél léleksimogatóan durrogó kipufogó, amely elhiteti, hogy egy teljesen másmilyen autóban ülünk. De azért kicsit steril, naná.

Egyetlen vonalat sem húztak meg feleslegesen, mindennek funkciója van. Kimagasló prémiumérzetet ad az utastér. Forrás: Koncz Dávid

A 4,2-es V8-as dízel a 850 Nm-es nyomatékával úgy húz, mint egy mozdony, de közben meglepően csendes, az 500 lóerős W12-es helyett viszont biztosan az S8-ast venném. Papíron csak 20 lóerő különbség van a kettő között, a duplaturbósban mégis sokkal-sokkal több az élet, a W12 ereje főleg a presztízsében rejlik. És abban, hogy a légrugós futóművel olyan, mintha űrhajóként siklana az út felett, az utazás hatalmas élmény benne. A háromliteres dízel alapmotorral kissé sótlan benyomást kelt ugyan az A8-as (bár elmondták, ebben az autóban egyetlen vonalat sem öncélúan húztak meg, mindennek funkciója van, szóval kár másra számítani), de mellette szól, hogy érzésre 258 lóerő is könnyedén elcipeli a térhálós aluvázat és a sok mázsa ballasztot.

Sok hűhó egy lámpáért, akár ezt is lehetett volna mondani.