Szlovákiában gyárthatják a Bentley terepjárót

bentley exp 9 f
Vágólapra másolva!
A 15 éve a Volkswagenhez tartozó luxusmárka azt fontolgatja, hogy első terepjáróját már nem Nagy-Britanniában, hanem Pozsonyban gyártaná.
Vágólapra másolva!

A Bentley vezérigazgatója, Wolfgang Schreiber Londonban beszélt a szlovákiai gyártás lehetőségéről, ami csak a következő hetekben fog végleg eldőlni. Jelenleg a nagy-britanniai Crewe-ban gyártják az összes Bentley-t, de az új SUV-nál szóba jöhet a VW-csoport pozsonyi gyártóbázisa is, ahol egy új üzemben 2014-től terepjárók karosszériáját állítják elő.

Schrieber szerint a kocsi biztosan gyártásba kerül, és már kétezer előrendelést is felvettek rá annak ellenére, hogy még sem a műszaki adatai, sem a formája nem ismert. Tavaly ugyan kiállítottak egy működésképtelen tanulmányt a Genfi Autószalonon, de az EXP 9 F (a képeken) formája inkább rettenettel keveredett szörnyülködést, mintsem csodálatot váltott ki az érdeklődőkből, a cég ezért azonnali áttervezés mellett döntött.

A Bentley működési eredménye tavaly 100 millió euróra szökött fel az egy évvel korábbi nyolc millióról, a bevételek 30 százalékkal 1,45 milliárd euróra nőttek. Tavaly a 4000 főt foglalkoztató nagy-britanniai központi gyárban 8510 autót szereltek össze, 22 százalékkal többet, mint 2011-ben. Az autók 87,3 százaléka ment külföldre, elsősorban Kínába és az Egyesült Államokba.