Magyar tervezésű lehet Putyin új autója

putyin marussia
Vágólapra másolva!
Két magyar formatervező is beadta pályázatát a Marussiához, a kiírás szerint az új orosz elnöki limuzint kellett megrajzolni. Május 1-jén hirdetnek győztest.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin állítólag elégedetlen volt azzal a Zillel, amely 2012 szeptemberére készült el a kommunista korszak elnöki autóit is szállító orosz személy- és teherautó gyárnál. Az új elnöki autó, a 4112P lényegében az 1978 és 1985 között gyártott Zil-4104 felfrissített, modernizált változata, orrában a teherautókból származó 7,7-es V8-as benzinmotorral. Legalább a kétfokozatú automataváltót hatfokozatúra cserélték, így a fogyasztás 65-ről 25 literre csökkent, és a korábbi ikerfényszórók helyére is modern átlátszó burák kerültek.

Az utastérbe elektromos bőrfoteleket, hűtőszekrényt, és egy nagy tévét tettek, utóbbin akkor is láthatják az utasok, hogy merre megy az autó, ha el van húzva a belső függöny. Még Head Up Display-t is beépítettek a vezető számára, de az Izvestia c. lap belsős forrásai szerint ez is kevés volt ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin tetszését elnyerje az autó. Szergej Sokolov, a Zil ügyvezető igazgatója gyorsan igyekezett cáfolni az információt, állítása szerint az elnök még nem is látta a mindössze egy példányban létező autót, amit azért nehéz elhinni.

Egy biztos, Putyin elnök azt szeretné, ha teljesen új tervezésű, orosz autót használhatna pár éven belül. Ez a modell nem csak elnöki autóként funkcionálna, hanem az egyszerűbb változatai átvehetnék a német prémiumautók szerepét a magas rangú állami vezetők köreiben.

Forrás: Marussia
Takács Árpád autóterve. Kattintson a képre, galéria nyílik!

A Zilen kívül még két orosz autógyár, a Gaz és a Forma-1-es csapatáról ismert Marussia is indul az elnöki autó tervezésére kiírt pályázaton. Előbbi a Volkswagentől vásárolt Phaeton/Audi A8 alkatrészekből készítené el az elnöki autó prototípusát, amely állítólag 2014-re már mozgásképes állapotba kerülne.

Forrás: Marussia
Sebestyén Marcell ilyen Csajkát álmodott. Kattintson a képre, galéria nyílik!

A kisszériás sportautókat gyártó Marussia a cardesign.ru oldalon írt ki nyilvános pályázatot az elnöki limuzin formatervére, amelyre 20 jelentkező (köztük két magyar formatervező, Sebestyén Marcell és Takács Árpád) adta be a terveit. Állítólag május 1-jén derül ki, ki lett a győztes.