Swift-alapokra épül a következő Suzuki Jimny

suzuki xa alpha jimny
Vágólapra másolva!
Már jövőre elkezdik árusítani a Jimny következő generációját, ötajtós, négyméteres karosszériával. A műszaki alapok a Swiftből jönnek, ezért az esztergomi gyártás sem kizárt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Suzuki

A 15 éve gyártásban lévő Jimny terepjáró 2014-ban kap utódot. Az új nemzedék technikája a Swiftre épül, ebből is következik, hogy már nem lesz olyan kőkemény terepjáró, mint elődje. Önhordó felépítmény és független felfüggesztés váltja fel az alvázat és a merev hidat, az összkerék-meghajtás feláras lesz. Mivel szoros lesz a Swift-rokonság, az sem zárható ki, hogy Esztergomban is gyártani fogják az autót, mivel ennek nem lenne túl nagy költségvonzata, és kapacitás is lenne rá bőven.

Forrás: Suzuki

A Jimny formáját nagy valószínűséggel a 2012 januárjában, a Delhi Autó Expón bemutatott XA Alpha tanulmányautó (képeken) vetítette előre. Azonban az új Jimny-ből kétféle karosszériaváltozat is lesz: csak Japán számára készül majd a háromajtós kei verzió, ennek hossza akkora lesz, mint a mostani Jimny-é: 3,4 méter. Érdemes tudni, hogy a kei kategóriába eső városi autók Japánban jelentős kedvezményeket kapnak, ezért kiemelten fontos ez a méretosztály a gyártónak, ráadásul a Mitsubishi Pajero Mini gyártásának leállítása óta nincs terepjáró ebben a mini méretben.

Forrás: Suzuki

A háromajtósnál 60 centiméterrel hosszabb, de még így is négy méter alatti ötajtós Jimny viszont a világ minden részén, így természetesen Európában is kapható lesz, az XA Alpha ennek a verziónak lehetett az előhírnöke. Megkapta az összes manapság divatos stílusjegyet a látványos tanulmányautó, így a hatalmas felniket és kerékjárati íveket, robosztus felépítést lőrésszerű ablakokkal, és kupészerűen ívelt tetővonalat. Még a Swift-specialitás, a rejtett A-oszlop sem maradt ki.

Valószínűleg a Swiftből és az SX4-ből ismert motorokkal, tehát 1,3 és 1,6 literes benzin- és dízelmotorokkal lesz kapható a szériaérett autó, a japán verzióba azonban 0,66 literes turbós háromhengeres kerül.