Karácsony előtt az is kocsiba ül, aki csak ritkán vezet

A téli autózás tízparancsolata
Vágólapra másolva!
A Webeye adatai szerint karácsony előtt 22 százalékkal nő a forgalom a nagyvárosokban és megyeszékhelyeken. Kiderült az is, hogy a tél jelentősen lassítja a közlekedést Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A WebEye adatai szerint a téli időjárás 6-12 százalékkal lassította a járműveket a hazai hegyvidékeken, országos szinten az átlagsebesség 4-6 százalékkal alacsonyabb havas körülmények között. Az adatokat a WebEye rendszer kategóriánként, a régióban mozgó 40 ezer járművének vizsgálatából nyerte az elmúlt három év során. Érdekesség, hogy a régióban eltérő mértékben figyelhető meg ez a folyamat: míg például Ukrajnában, Romániában vagy Szerbiában a téli időszakban jelentősen lelassulnak a járművek, addig Ausztriában, Németországban vagy Horvátországban mindez csupán minimális mértékben igaz. Ezek az adatok természetesen összefüggésben vannak az utak minőségével és az időjárással is.

Általános trend, hogy szeptembertől decemberig intenzíven nő a fuvarfeladatok száma, januárban viszont drasztikusan csökken, majd lassan újra növekedésnek indul áprilisig. Az őszi idényhez képest a karácsony előtti időszakban 30-50 százalékkal több fuvart bonyolítanak a szállítók, amelyeket gyakran szoros határidővel kell teljesíteni. Többek közt a megnövekedett fuvarforgalom is okozhatja a közutak túlzsúfoltságát, mely a forgalmi viszonyok megváltozásához, lelassulásához vezet.

Karácsony előtt 22 százalékkal nő a közúti forgalom a nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken. Ezek az adatok vidéken viszonylag alacsonyabbak, ott megközelítőleg 16 százalékos növekedés figyelhető meg. December 24-én 14 óráig átlagosan 26 százalékkal nő a gépkocsik száma az utakon, utána viszont a hétköznapi forgalom 30 százalékára esik vissza. December 25-én aztán újra beindul a közúti közlekedés, de az évközi mindennapokhoz képest még így is csupán a 70 százaléka lesz az átlagosnak.