Nem elég biztonságosak a személyszállító furgonok - videó

euro ncap furgon
Vágólapra másolva!
Négy személyszállító furgont tört össze legutóbbi tesztjén az Euro NCAP. A szervezet nem elégedett ezeknek a modelleknek a biztonságával, csak a Ford Transit Custom kapott öt csillagot.
Vágólapra másolva!

Európa legnépszerűbb üzleti és családi furgonjaiból tört össze néhányat az Euro NCAP legutóbbi tesztjén. A szervezet közleménye szerint a tesztelésnél olyan protokollokat használtak, amelyek közelebb állnak a valós körülmények szimulálásához a jelenleg használt eljárásoknál.

Rögtön ki is derült, hogy a kategória nem a biztonságáról híres. Az Euro NCAP felszólította a gyártókat, hogy több biztonsági extrával dobják piacra ezeket a modelleket, illetve kérte a törvényalkotókat az előírások szigorítására. Mivel a négy tesztelt modell egyike, a Fiat Scudo francia gyártók logóival is kapható, a háromcsillagos eredmény a Peugeot Expertre és a Citroën Jumpyra is vonatkozik.


A trióhoz hasonlóan háromcsillagos eredménnyel zárt a Hyundai H-1 is, a Renault Trafic azonban mindössze két csillagot kapott az Euro NCAP-től. Az 58 százalékos felnőtt- és 79 százalékos gyermekvédelem elég lett volna a háromcsillagos minősítéshez, a 28 százalékos gyalogosvédelem és a biztonsági extrákra kapott 14 százalék azonban lehúzta az eredményt.

Egyetlen ötcsillagosként a Ford Transit Custom távozhatott a tesztről, a modell magasan riválisai fölé emelkedett. Felnőttvédelme 84 százalékos, miközben a második legjobb eredmény 59 százalék volt a teszten. A Transit 90 százalékos gyermekvédelme is kimagasló, a biztonsági kiegészítőkre 71 százalékot kapott. Gyalogosvédelme 48 százalékos, ebben a kategóriában 34 százalék volt a második legjobb eredmény.