Beragadt gázpedállal, 190-nel száguldott egy nő az USA-ban

beragadt gázpedál autópálya
Vágólapra másolva!
Missiuriban, a 35-ös autópályán egy nő 190 km/órás sebességgel száguldott Kia Sorentójával a beragadt gázpedál miatt a múlt héten. Végül 94 kilométernyi száguldás után sikerült megállnia.
Vágólapra másolva!

A 47 éves iowai Lauri Ulvestad kivételes vezetési tudásáról adott tanúbizonyságot, amikor a beragadt gázpedállal, 160 és 190 km/óra közötti sebességgel úgy tudott közel fél órán át szlalomozni a fele akkora sebességgel haladó autók között, hogy nem okozott balesetet. Gyakran még a két autópálya közötti fűre is ráment előzés közben, mivel maradtak autók a belső sávban, de akkor sem vesztette el el az uralmát az autója fölött. A nőnek volt annyi lélekjelenléte, hogy vezetés közben felhívja a segélyhívó számot, így a rendőrök hamarosan segítettek neki azzal, hogy nagyjából megtisztították a belső sávot az autósoktól, de mindenkit ők sem tudtak leparancsolni a szélső sávba. "A lábam nincs is a gázpedálon. Megpróbáltam lenyomni a féket, de nem működik" - ismertette korábbi érzéseit az megmenekülés után a szerencsétlenül járt nő.

A Kia kulcs nélküli rendszerrel volt felszerelve, tehát az indítást nem gombnyomással kellett végrehajtani, de a gombbal menet közben már nem lehetett leállítani a motort, és az automataváltó előválasztó karját sem tudta üresbe húzni, emellett lassítani sem tudott. 35 perc után végül egy tanácsot megfogadva jobb lábbal benyúlt a gázpedál alá, ballal pedig rálépett a fékre, amitől végre megállt a terepjárója. Valószínűleg a szőnyeg miatt szorult be a gázpedál, nem az elektromos gázpedál jeladójával volt a probléma.

"Tudtam, hogy meg fogok halni. Kétségem sem volt efelől. Tényleg azt gondoltam, hogy meghalok - akármit csináltam, nem tudtam lelassítani. Egyre nagyobb és nagyobb sebességre gyorsított az autó. ránéztem a navigációs rendszeremre, és egyre nagyobb számokat mutat."

A Kia bejelentette, hogy haladéktalanul megkezdte az ügy kivizsgálását, hamarosan közleményt is ki fognak adni az üggyel kapcsolatban.