A horvát utak a legveszélyesebbek, a svédek a legbiztonságosabbak Európában

veszélyes anyagot szállító török kamion okozott tömegbalesetet az M5-ös autópálya röszkei határátkelője előtt
Vágólapra másolva!
Az Eurostat adatai szerint a svéd utakon egymillió lakosra évi 43 halálos közlekedési baleset jut. Horvátországban közel négyszer ennyi a tragédia.
Vágólapra másolva!

Európa közútjai egyre biztonságosabbá válnak: az egész Uniót figyelembe véve az elmúlt évtized során hozzávetőlegesen egyharmadával csökkent az évente közlekedési balesetben elhunytak száma. Egyes országok, régiók jóval veszélyesebbek, akár többszörös eltérések is lehetnek.

Az Eurostat adatai alapján a közlekedési balesetek tekintetében a legbiztonságosabb ország Svédország. Itt évente egymillió lakosra 43 halálos közlekedési baleset jut. Svédországot sorrendben az Egyesült Királyság (43), Hollandia (46), Svájc (47), Norvégia (54) és Németország (54) követi. Az európai fővárosok közül ilyen szempontból a legbiztonságosabb Bécs (16), Berlin (16), Oslo (22) és Stockholm (23). A legveszélyesebb országok közé Horvátország (150), Litvánia (148), Lengyelország (143) és Románia (142) kerültek.

A szakértők szerint ezek a magas mutatók elsősorban a gépjárművek rossz műszaki állapotával és az úthálózat nem minden esetben megfelelő minőségével magyarázható.