Életnagyságú Aston Martin makett a nappaliba

Vágólapra másolva!
Egy '59-es versenyautó életnagyságú makettjét mutatták be Angliában. Ne játékboltban keressék, a licit hétmillió forintról indul.
Vágólapra másolva!

Rég elmúltak az idők, amikor a gyógyíthatatlan autóörülteknek be kellet érnie napi kétszer egy nyálcsorgatással a kiposzterezett garázsban, ma már olyan vadonatúj berendezési tárgyakat lehet kapni, amelyekkel a nappali is szentéllyé varázsolható. Cadillac Eldorado hátuljából készült cápauszonyos kanapétól kezdve a harmincas évekbeli benzinkút töltőoszlopig megannyi drága, válóoknak sem utolsó berendezési tárgyat lehet vásárolni, de szobadíszek legszebbikét most mutatta be az Evanta Motor Company. Az 1959-es Aston Martin DBR1/2 életnagyságú fém makettjéről van szó, méghozzá elemenként keretre szerelve, mint ahogyan a repülőgép maketteket csomagolják. Annyira élethű, hogy a sorszámozott alkatrészeket kedvünk támadna kipattintani és a nappali közepén összeszerelni - ha nem lenne így ütősebb bármilyen más általunk látott berendezési tárgynál.

Persze nem igazán a lakótelepi szobák méretéhez igazították a 6,1 méter széles, 3,3 méter magas és 498-589 kilós műalkotást, amely tartalmazza az összes karosszériaelemet, az akkurátus bőrkárpitozású üléseket, a 16 colos, gyorsrögzítős, küllős kerekeket, a műszerfalat és a fakarimás Mota Lita kormánykereket. Még egy baseballsapka is jár hozzá Caroll Shelby és Roy Salvadori aláírásával, amit külön üvegvitrinben óvhatunk meg a leendő tulajdonos a portörlővel romboló bejárónőtől. Nem véletlenül kerül amúgy képbe a két versenyző, 1959-ben ők nyertek LeMans-ban az Aston Martinnal, természetesen egy összeszerelt eredeti példánnyal.

A rossz hírünk az, hogy egyetlen darab készült a varázslatos makettből, azt pedig stílszerűen ősszel, a veteránrajongókat a világ minden szegletéről mágnesként vonzó Goodwood Revival fesztiválon árverezik el. Bár ezek alapján feltételeznénk, hogy IMF-segélynyi összeget kérnek majd érte, az aukció 20-30 ezer fontos (6,98-10,04 millió forintos) kikiáltási árról indul, bár néhány gyűjtő valószínűleg a fél karját sem kevesellné felajánlani érte.

Nem ez volt amúgy az angol karosszériaépítő cég első meglepő húzása: az ínyencek nyálelválasztását nemrég azzal indította be, hogy használtan viszonylag könnyen elérhető Aston Martin DB7-et meghámozta, és a Zagato-tervezte, ma aranyáron mért DB4-esére emlékeztetető karosszériába öltözette. Így olyan sportkocsi született, amely a hatvanas évek pazar eleganciája mögött modern V12-es motort, klímát és menetstabilizáltót rajteget - de nehogy olyan torz veteránparódiára gondoljanak ám, mint amilyenek a Mitsuokák, az Excaliburok vagy a Stutzok. Az Evanta-dolgozó jó ízlése megkérdőjelezhetetlen, mint ez a csodás modellkészlet is mutatja. Legfeljebb az ötlet eredetiségét lehet megkérdőjelezni: tavaly az Ayrton Senna eredeti McLarenjéből készült, hasonló stílusú makettet árverezte el a Coys aukciós ház.