Nyolc és fél milliárdot fizettek a legdrágább autóért

ferrari 250 gto
Vágólapra másolva!
Rekordárat, összesen 35 millió dollárt fizetett egy gyűjtő azért a Ferrari 250 GTO-ért, amelyet a legendás Stirling Mossnak építettek.
Vágólapra másolva!

A Ferrari 250 GTO a világ egyik legritkább autója, így nem csoda, hogy ez a típus többször volt már a világ legdrágább autója. Legutóbb februárban döntött rekordot, amikor egy 1964-es modellért 32 millió dollárt (7,8 milliárd forintot) fizettek.

Ezúttal egy 1962-es GTO, a 3505GT alvázszámú került a lista élére, a Bloomberg jelentése szerint 35 millió dollárért (8,5 milliárd forintért) cserélt gazdát. Különlegessége az autónak, hogy kifejezetten Stirling Moss számára építették, a legenda azonban végül soha nem vezette, mert 1962 áprilisában a karrierjének véget vető balesetet szenvedett. A limezöld versenyautó Moss nélkül is több győzelmet aratott, ára a mostani adásvétellel megtízszereződött 1996 óta.

Akkor 3,5 millió dollárt adtak érte, azóta több alkalommal is gazdát cserélt. Utolsó tulajdonosa, egy holland üzletember 8,5 millió dollárért vette egy évtizeddel ezelőtt, most az autógyűjtő Craig McCaw-nak adta el. McCaw telekommunikációs vállalatának eladásával alapozta meg szerencséjét, a cégért 1993-ban 11,5 milliárd dollárt fizetett az AT&T.