Verseny a javából - OT Expo 2012-tudósítás

Oldtimer Expo 2012
Vágólapra másolva!
Idén új helyszínre költözött a hatodik alkalommal megrendezett Oldtimer Expo, a hazai veterános élet egyik legfontosabb kiállítása. Ezúttal a vasfüggöny mögötti autósporté a főszerep, a jól ismert raliautókon kívül látható több, igazi ritkaságnak számító magyar autó is, de a romániai küldöttség is sokszínű standot állított össze. Az évfordulós klasszikusok mellett mindenki megtalálja a kedvencét, bár a rendszeres látogatóknak jópár kiállított autó ismerős lehet.
Vágólapra másolva!

Fotó: Balogh Bence [origo]
Idén a vasfüggöny mögötti autósportot ünnepli a Hungexpóra költözött kiállítás
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Elhagyta a hangulatos Vasúttörténeti Parkot, hogy a nevéhez illő helyszínen, a Budapesti Hungexpo területén nyíljon meg idén áprilisban is az Oldtimer Expo. A már hatodik alkalommal megrendezett kiállítás ezzel sajnos elveszítette a helyszín báját, a jól ismert, sematikus csarnok semmit sem adhat hozzá az élményhez. Látnivaló persze akad bőven, talán már túlságosan is széles palettáról sikerült összeválogatni a négy napig kiállítási tárggyá váló klasszikusokat.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Ritka nemzeti autókat hozott a Romániából érkező küldöttség

Ünnepel a volt szocialista autósport, a vasfüggöny mögé szorult autószerető sportbarátok egykori kedvencei kapják a legnagyobb teret, meglepetésként pedig eljön a zseniális pilóta és konstruktőr, Stasis Brundza, aki két autót is elhoz gyűjteményéből. Elsősorban az utcák mellett a pályákat uraló Ladákat, a legendás VFTS kockát és más togliatti sztárokat lehet megcsodálni. Zsigulival tavaly már jóllakhattunk, idén azonban újabb dózist kapunk belőle, a meglévőnél több kézre lenne szükségem, hogy összeszámoljam, pontosan hányfélét állítottak ki a versenyautótól, a taxin át a félkészig.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Az amerikai autógyártás minden klasszikus évtizede képviselteti magát

Restaurálás alatt álló autókból meglepetésre sokat hoztak el a kiállítók, a legérdekesebb azonban mégis egy törpeautó, pontosabban egyterű, melynek foszladozó karosszériája eredetileg magyar kezek munkája. Hamarosan újjászületik, de addig sem maradunk magyar autó nélkül, három antik Unitas Tatra is várja, hogy mindenki megismerje őket. Nincsenek egyedül, a hőskorból származó autók táborát a Ford T és A Modell, az amerikai vonalat pedig az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek nagyvasai erősítik, köztük a New York utcaképét éveken át meghatározó Checker taxival.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Hamarosan újjáéled a motorkerékpár alkatrészeket felhasználó magyar törpeautó

Filmekből ismert autóból több is van, eljött Mr. Bond leghíresebb szolgálati autója, az Aston Martin DB5-ös és újra itt van a meseszép Hudson Hornet, vagyis Doki, az öreg versenyautó a Verdákból. A Mini klub standján Mr. Bean zöld kisautóját láthatjuk tolózárral és Teddyvel, sajnos balkormányos változatban. Szintén csak replika, de érdemes megnézni a Monte Carlo Rally egykori hősét, a Mini Cooper S-t, és a híres verseny Historic mezőnyének legutóbbi magyar résztvevőjét, Kőváry Barna sárga 601-es Trabantját is. A régi versenyautók szerelmeseinek a Renault is készült meglepetéssel.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Többségben vannak a magyar utakon futott klasszikusok

Az újdonságok mellett még több tucat érdekesség is helyet kapott, melyeket azonban a rendszeres látogatók már többször is megcsodálhattak. Az idősebbeknek furcsa lehet, hogy a sokszínűség jegyében túl fiatal autók is a standokra kerültek, melyek még látványosabbak lettek volna, ha mindet tematikusan állítják össze, idén különösen az MG-ket felvonultató stand sikerült jól. Végigjárni persze továbbra is izgalmas program, de aki ráunna az autókra, repüléstörténeti emlékeket és korabeli rádiógyűjteményt, vagy kaszkadőr showt is nézhet, majd egy szerencsés látogató egy Mini Cooperrel térhet haza, melyet az idén Magyarországra érkező Mini Világtalálkozó alkalmából sorsolnak ki.

Cikkajánló

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Fotó: Mudra László [origo]

Fotó: Balogh Bence  [origo]

Régiek, mégis újak -
Oldtimer Expo 2009

Magyar különlegességek -
Oldtimer Expo 2010

Nemzetek ünnepe -
Oldtimer Expo 2011



VI. Oldtimer Expo
2012. április 27-30.

Cím:
Hungexpo B pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitva tartás:
• április 27. péntek: 12:00 - 20:00
• április 28. szombat: 9:00 - 20:00
• április 29. vasárnap: 9:00 - 20:00
• április 30. hétfő: 9:00 - 18:00