Az útviszonyokhoz alkalmazkodik a jövő autógumija

Vágólapra másolva!
Német kutatók olyan intelligens autógumin dolgoznak, amely menet közben változtatja a méretét az útviszonyoknak megfelelően.
Vágólapra másolva!

A Lipcsei Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatói olyan abroncsokon dolgoznak, amelyek feleslegessé teheti az autógumik évszakos cseréjét a jövőben. A Hannoveri Vásáron bemutatott intelligens gumi elektronikus szenzorok segítségével felismeri a különböző minőségű útfelületeket, valamint azt is, hogy azok felszíne száraz, esős vagy havas. A mért adatoknak megfelelően azután akár menet közben is automatikusan változtatja a gumiprofil szélességét és magasságát.

A gumiprofil szélességének megváltoztatása alapvetően változtatja meg az autók kezelhetőségét, egy szélesebb abroncs jobban tapad, így nagyobb kanyarsebességet és rövidebb fékutat lehet vele elérni, viszont nagyobb a gördülési ellenállása is. Egy keskenyebb abronccsal kisebb fogyasztást lehet elérni, így a magától alkalmazkodó gumival, nem kell majd kompromisszumot kötni a takarékosság és a vezetési élmény között. Sajnos az intelligens gumiabroncsokra még jó pár évet kell várni, mert a fejlesztési munka még igen korai szakaszban jár, de a biztonság kedvéért már szabadalmaztatták találmányukat a német kutatók - írja a The Local hírportál.