Orrplasztika és szívátültetés - Renault Scénic-menetpróba

renault scenic scénic
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a felfrissített Renault Scénicet, amely nem csak kívülről alakult át, de hamarosan már 1,2-es turbómotorral is kapható lesz.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az orráról ismerhető fel a 2012-es Scénic
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Ennyi vevő nem tévedhet. Amióta 1996-ban megjelent a Renault Scénic első generációja 1996-ban (még Mégane Scénic néven), azóta ez a modell vezeti a kompakt buszlimuzinok eladási listáit 15 százalék körüli piaci részesedéssel, Magyarországon és Európában egyaránt. A három generációból összesen eddig négymillió talált gazdára, de legújabb, 2009-ben bemutatott nemzedék is már közel félmilliónál jár. Hiába fogyott jól, a Scénicet, és nyújtott változatát, a Grand Scénicet sem kerülhette el a modellfrissítés, ami a szokásos koreográfia szerint zajlott: átszabták a fényszórókat, kissé módosítottak a hátsó lámpák rajzolatán, új motorokat, felniket és új színárnyalatokat vezettek be, és a felszereltséget is gazdagították.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Krómcsíkot kapott a csomagtartó, változott a hátsó lámpák mintázata

Nehéz eldönteni, hogy a modellfrissítés előtt vagy után néz-e ki jobban a Scénic, mindenesetre a céljukat elérték a tervezők, a 2012-es Scénicet nem lehet összekeverni a korábbi változatokkal, feltéve, ha szemből nézzük. Bár az efféle autókat nem a szépségükért szokták vásárolni (gondoljunk csak a Chevrolet Orlando vagy a Ford Grand C-Max sikerére) a Renault kompakt busza mégis a csinosabbak közé tartozik kellemes arányaival és szépen kidolgozott részleteivel, talán csak a ködlámpa körül tekergő krómozott csík és a belé integrált LED-es nappali fény lépi át a jó ízlés határát.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A 20 centivel hosszabb Grand Scénic öt üléssel 150, hét üléssel 300 ezerrel drágább a Scénicnél

Belül bevezettek új színkombinációkat és pár új üléskárpitot, de a lényeg változatlan: szellős a helykínálat, nagyok az ablakfelületek, sok a tárolórekesz, puhák és kényelmesek az ülések. Jó variálhatóságával és kellemes tapintású anyagaival igazán felhasználóbarát a Scénic kabinja, valószínűleg ez az, ami a legtöbb vevőt meggyőzi. Meg kell jegyezni, hogy a hátsó három, külön mozgatható széket a testesebb felnőttek már kissé keskenynek találhatják, de ez minden hasonló buszlimuzinban így van. Megmaradt a középre helyezett folyadékkristályos kijelző, amely a sebességet, a fordulatszámot, az üzemanyagszintet és a fedélzeti számítógép információit mutatja. Kétségkívül látványos a megoldás, de nehezebb leolvasni, mint egy hagyományos műszerfalat, még úgy is, hogy a fordulatszámmérő analóg órát mintáz.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Zongoralakk-betétek jelentek meg, de fontosabb, hogy már könnyű kezelni a rádiót

Örömteli változás, hogy végre lecserélték a rádió kezelőfelületét, a régi legendásan nehezen használható volt a logikátlan működésével és az apró gombokkal, ennek vége, és végre már az USB-csatlakozó is minden felszereltségnél széria. Megjelent egy új felszereltség, a Bose, amely természetesen a Scénichez elérhető legjobb hifit tartalmazza a nevet adó gyártótól. Egyébként a legjobban felextrázott Initiale szinttől még csak annyiban tér el, hogy itt még felárat kérnek a navigációért (TomTom, 155 ezer forint), és az újonnan bevezetett Visio Systemért (100 ezer forint), amely a hangjelzéssel figyelmeztető sávelhagyás-jelző és az automata távolsági fényszóró együttes fedőneve a Renault szótárában. Mivel nappal vezettem a Scénicet, csak az előbbit próbálhattam ki, és jelentem működik: akárhányszor csak rámentem indexelés nélkül az elválasztó vonalra, mindig elkezdett bim-bammolni, de a kormányt és az ülést nem rezgette meg, mint más gyártóknál.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Egészen jól használható a Renault iDrive-ja, és a váltó is pontos

Átdolgozták a motorkínálatot is, az új motorok az Energy név alatt szivárognak be a kínálatba, közös jellemzőjük, hogy állítólag Forma-1-es motortervezők is segítettek a kifejlesztésükben. Már a Renault legnépszerűbb blokkja (tavaly minden harmadik Renault-t ezzel adták el), a 110 lóerős 1,5-ös dízelmotor is Energy-motor, mert megkapta azokat a változtatásokat (start-stop rendszer, fékenergia-visszatáplálás, csökkentett súrlódás, javított hőgazdálkodás, új szívórendszer turbó, és olajszivattyú, bővebben: lásd keretes), amelyek eddig a nemrég bevezetett 1,6-os dCi privilégiumának számítottak. Ettől az 1,5-ös dCi nyomatéka 240-ről 260 Nm-re nőtt, a fogyasztása viszont 15 százalékkal, 4,1 literre csökkent.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Hatalmas a hely, de a három különálló ülés kissé keskeny

Nagyobb testvérét, az 1,6-os, 130 lóerős dCI-t próbáltam ki a menetpróbán, amely ugyanolyan jó tette a dolgát, mint amikor a Nissan Qashqai-ban vezettem: halk, szinte rezgésmentes, és kis lökettérfogata ellenére szokatlanul erős, már 1500-as fordulattól lehet terhelni. 130 lóerős teljesítménye és 320 Nm-es nyomatéka miatt a Renault le is váltotta vele az ősrégi 1,9-es blokkot, ami mindenképp jó döntésnek tűnik, már csak a 20 százalékkal alacsonyabb átlagfogyasztás (4,4 liter) miatt is.

A következő oldalon kiderül, mennyibe kerül az új Scénic