Vagyonokat keresnek egy új lengyel traffipaxszal

Vágólapra másolva!
Csaknem 240 ezer eurónyi (71 millió forint) bírságot róttak ki néhány hét alatt egy új típusú varsói traffipaxszal, amelyet a lengyel főváros egyik forgalmas kereszteződésénél állítottak fel.
Vágólapra másolva!

A Varsóban felállított traffipax hatékonyságának titka, hogy egy időben több autós szabálytalankodását is képes lefényképezni, így a gyorshajtókon kívül a piroson áthajtókat is megörökítheti. A szükséges adatokat automatikusan továbbítja a forgalmat felügyelő szervezet számítógépes rendszerébe, ahonnan néhány napon belül a szabálytalankodók címére küldenek értesítést. Február vége óta már négyezer személyt bírságoltak meg - olvasható a varsói Metro napilap online kiadásában.

Az új típusú traffipax beüzemelése óta jelentősen csökkent a balesetek és a szabálytalankodások száma Varsóban, ezért további négy berendezésre közbeszerzési pályázatot írtak ki, és a közeljövőben továbbiak beszerzésén is gondolkodnak. Erre jó okuk van lengyel hatóságoknak, ugyanis a készülék mintegy 59 ezer eurós ára nem egész két hónap alatt megtérülhet, onnantól kezdve pedig csak a "hasznot" termeli. Lengyelország tavaly európai rekordokat dönt a halálos kimenetelű közúti balesetek számában: több mint 40 ezer balesetben több mint négyezren haltak meg.

Az új multifunkciós lengyel traffipax egyébként nem forradalmi újdonság, Oroszországban, már tesztelnek egy olyan készüléket, amely négy forgalmi sávot figyel és egyszerre akár 32 autó rendszámának és haladási sebességének azonosítására is alkalmas.