Az import sem adott lendületet a használtautó-piacnak

Vágólapra másolva!
A tavaly év végi időszakos felfutás után 2012 első negyedévében ismét visszaesett a magyar használtautó-piac, pedig a kedvezőbb regisztrációs adó miatt az import élénkült. A tulajdonosváltások száma jelentősen lecsökkent, és a kínálati átlagár is 1,6 millió forint alatt ragadt.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Év elején a legtöbb gépjármű-kategóriában jelentősen csökkent a regisztrációs adó mértéke. Mindez a várakozásoknak megfelelően tovább növelte az importált használtautók volumenét: az első negyedévben ez a szám több mint duplája lett (+116 százalék) a 2011 hasonló időszakában mért értéknek.

Forrás: Datahouse

Ez a növekedés azonban két okból sem képes önmagában jelentős fordulatot eredményezni a használtautó-piacon: egyrészt a piac forgalmának továbbra is közel 90 százalékát a belföldi tulajdonosváltás generálja, másrészt a behozott autók mintegy kétharmada ötéves vagy annál idősebb, 50 százalékának életkora meghaladta a kilenc évet. Így az import a néhány éves autók iránti keresletet csak kis részben képes kielégíteni.

Forrás: Datahouse

"Amint az várható volt, az átírási illeték év eleji emelésével érezhetően lanyhult a használtautó-piac aktivitása" - nyilatkozta Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. "A forgalmat azonban nem csupán ez az egy körülmény fogta vissza, a visszaesésnek komoly kínálati okai is vannak. Miközben ugyanis a meghirdetett öt évnél idősebb autók száma kis mértékben emelkedett az adatbázisunkban, az 1-5 éves kínálat több mind 20 százalékkal lett alacsonyabb, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Bár az újautó-eladások száma a tavalyi évtől kezdve lassan, de folyamatosan nő, a néhány éves autók hiánya még sokáig fékezni fogja a használatutó-piac újbóli fellendülését."

Forrás: Datahouse

Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék körüli állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete egyelőre nem tudta érdemben meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.


"Jelentős elmozdulást az idei év további részében sem várunk - tette hozzá Szemes Árpád. "A lakosság korlátozott forrásai miatt keresleti oldalon nem számíthatunk komoly erősödésre. Kínálati oldalon a gazdasági környezet javulása okozhat némi pezsdülést. Amennyiben például (mondjuk egy IMF-megállapodás nyomán) az euró árfolyamát sikerülne 290 forint alatt stabilizálni, az további lökést adhatna a használtautó-importnak, amely így komolyabb élénkítő hatást gyakorolhat majd a teljes használtautó-piacra."