Vágólapra másolva!
A fővárosban futó autók vannak a legnagyobb veszélyben. A kátyúk okozta kár miatt az adott útkezelőnél lehet reklamálni.
Vágólapra másolva!

A hazai autósok közel 30 százaléka már hajtott bele kátyúba a magyarországi utakon úgy, hogy mindez sérülést is okozott a gépjárművében. A budapesti autósok helyzete tűnik a legrosszabbnak, hiszen az ő esetükben 40 százalékos ugyanez az arány, míg például a falvakban vagy a városokban alig több mint 25 százalék - derül ki a Generali Biztosító nemrég elkészült 1200 fős reprezentatív felméréséből. A biztosítónak az idei évben több mint 6,6 milliárdos casco kifizetése volt, melyből nagyságrendileg 3 százalék körüli, vagyis megközelítőleg 200 millió forint volt az az összeg, amit kátyúkárok miatt kellett kifizetni.

A kátyúkárt - ha nincs cascónk vagy kátyúkár kiegészítő biztosításunk - az adott út tulajdonosának kell bejelentenünk, lehetőleg minél hamarabb, de mindenképpen öt napon belül. Az sem mindegy, hogy milyen jellegű útszakaszon következett be a baleset: országutakkal kapcsolatban a Magyar Közút Zrt.-hez kell fordulnunk, a települések útjait érintő problémákkal pedig az adott önkormányzatot kell keresnünk. Amennyiben Budapest főútjain történt a kátyúkár, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az illetékes, míg a többi, ide nem sorolható úton, - pl. a mellékutcákban - az adott kerület. Érdemes a rendelkezésre álló eszközzel - például mobiltelefonnal - fotókat készítenünk a helyszínről és a gépjármű sérüléséről. Mindez a későbbiekben, egy esetleges jogvita kapcsán is nagymértékben megkönnyítheti a balszerencsés autós dolgát.