Tovább csökkenhet a benzin ára

Vágólapra másolva!
A nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében legalább 10, a gázolaj esetében 1-3 forint árcsökkenést indokolnak a jövő héten a GKI Energiakutató szerint.
Vágólapra másolva!

A pénteki 10 forintos benzinárcsökkenés után jövő hétre újabb 10 forintos esést jósol a GKI Energiakutató, a gázolaj szintén olcsóbb lehet - írja a Népszabadság. Az elmúlt egy héten a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében legalább 10 forint, a gázolaj esetében 1-3 forint árcsökkenést indokolnak a jövő héten a GKI Energiakutató szerint. Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 414, a gázolajé 432 forint lehet október 31-én.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának mozgása. A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 8,7 százalékkal csökkent. A gázolaj jegyzésára ezzel szemben csak mérsékeltebb, heti átlagban 2,9 százalékos csökkenést mutat. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 1,3 százalékkal gyengült - ismerteti a lap.