Drágulhat az üzemanyag a jövő héten

Vágólapra másolva!
A benzin 2-3 forinttal, a gázolaj 5 forinttal lehet drágább a jövő héten a GKI Energiakutató szerint.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzinnél 2-3 forint, a gázolajnál mintegy 5 forint áremelkedést indokolnak a jövő héten, így a benzin kiskereskedelmi átlagára 410 forint, a gázolajé pedig 417 forint lehet szerdától a GKI Energiakutató Kft. heti elemzése szerint.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A 95-ös benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest ismét emelkedett, átlagosan 2,9 százalékkal, a gázolaj jegyzésára pedig még ennél is nagyobb mértékben, heti átlagban 5,4 százalékkal nőtt. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 0,4 százalékkal erősödött.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagok jelentősen drágultak: a benzin 10, a gázolaj mintegy 13,5 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése miatt az előző évhez képest 8 százalékkal kevesebb benzint és 11 százalékkal kevesebb gázolajat lehet tankolni egyhavi nettó átlagkeresetből az elemzés szerint.