Hőségben még jobban kiütheti az alkohol az autóvezetőket

A Balaton legjobb kocsmái, balaton, balaton sound, sör
Vágólapra másolva!
Nincs különösebb hatása a kánikulának az alkohol szervezetből való kiürülésére, jellemzően gyorsabban vagy lassabban sem megy a folyamat, viszont a nagy melegben kiszáradt szervezet nehezebben tolerálhatja az alkohol hatását. Aki bulizni és inni is szeretne, annak figyelembe kell vennie, hogy öt korsó sör teljes kiürülése akár tíz óra is lehet, így néhány óra alvás után tilos volán mögé ülni egy görbe este után. Hasznos segítség lehet az okostelefon, de aki biztosra akar menni, vesz egy alkolszondát.
Vágólapra másolva!

Javában benne járunk a fesztiválszezonban és a szórakozni vágyók között évről-évre felmerülő téma, hogy mi van akkor, ha csak autóval tudnak eljutni egy rendezvényre? Mennyit ihatnak és milyen hosszú szünetet kell tartaniuk, mielőtt újra kocsiba ülnek? Noha hozzávetőleges modellek léteznek a kérdés tisztázására, az egyetlen felelős üzenet az lehet, hogy aki iszik, ne is gondoljon vezetésre. Vannak, akiknek szervezete az átlagosnál gyorsabban vagy éppen lassabban bontja le az alkoholt, a zéró toleranciára és még inkább a közlekedésbiztonságra tekintettel nem éri meg a számolgatás és vele a jogosítvány, valamint emberéletek kockáztatása.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Lehet, hogy időben kiürül az alkohol a szervezetből, lehet, hogy nem: aki ivott, inkább hívjon taxit

Az alkohol lebontásánál a legfontosabb tényező a testsúly, egy 120 kilós férfi például öt korsó sör elfogyasztása után hozzávetőleg öt óra elteltével vezethet. Ugyanekkora mennyiségű sör egy 70 kilós férfi szervezetéből csak körülbelül tíz óra alatt ürül ki, a nőknek még hosszabb várakozásra kell felkészülniük. Általánosságban 0,1 ezrelék alkohol egy óra alatt ürül ki a szervezetből, a nőknél ez valamivel lassabban megy. Egy korsó sör a férfiaknál 0,16 ezrelék, a nőknél 0,2 ezrelék véralkoholszintet jelent, de nem mindegy az sem, hogy éhgyomorra iszunk vagy bőséges étkezés előzi meg az alkoholfogyasztást. Vagyis nehéz pontosan kiszámolni, hogy a kiürülés meddig tart, de a neten több lista is megpróbálkozik a becsléssel, például itt.

Játék a számokkal

Az interneten fellelhető kiürülési táblázatokat sokan felhasználták arra, hogy okostelefonos alkalmazásokat készítsenek belőlük. iOS eszközökre az App Store-ból, androidosokra a Google Playből tölthetünk le különböző kalkulátorokat, amelyek néhány egyszerű adat (nem, testsúly és az elfogyasztott italok száma) megadása után megtippelik, hogy mennyi idő alatt áll vissza a normális véralkoholszint. Az Alcohol calculator kulcsszavak bepötyögésére mindkét platformon rengeteg találatot kapunk, de tartsuk észben, hogy ezek az alkalmazások inkább játék jellegűek. Az adatokért és az esetleges balesetekért senki nem fog felelősséget vállalni, ezért aki biztosra akar menni, inkább vegyen egy alkoholszondát, amelyet már néhány ezer forintért be lehet szerezni bármelyik autósboltban vagy elektronikai áruházban.

Forrás: [origo]


"Nem érdemes a kiürülési idővel foglalkozni, nagyon egyszerű a helyzet: aki iszik, ne vezessen!" - mondta az [origo]-nak Dr. Zacher Gábor toxikológus. "A számolgatásnak mindig rossz vége van, ráadásul annyi tényezőt kell figyelembe venni, hogy nehéz pontos becslést készíteni. Önmagában a kánikulának nincs különösebb hatása a kiürülésre, a hőmérséklet nem befolyásolja az enzimek működését. Többet izzadunk, több folyadékot veszítünk, fontosabbá válik a pótlás. Kánikulában még egy színjózan ember is tompábbá válik, nő a reakcióideje, nem érdemes ezt alkohollal tetézni. Még egyszer: aki iszik, inkább ne vezessen!"

A tavalyi statisztikák alapján javultak az ittas vezetéssel kapcsolatos adatok, de átlagosan minden tizedik balesetben így is szerepe volt az alkoholnak. Ez uniós összevetésben magas aránynak számít, így a zéró tolerancia elvei szerint a rendőrség továbbra is nagy erőkkel küzd az ittas vezetés visszaszorításáért. 2010-ről 2011-re 1883-ról 1583-ra csökkent az ittasan okozott balesetek száma, de ez a rendőrségnek nem elég, cél az öt százalék alatti arányszám elérése. A nyári szezonban is fokozott ellenőrzésekre számíthatnak a közlekedők.