Többségi tulajdont szerez a Renault-Nissan az AvtoVAZ-ban

lada niva lada gyár togliatti avtovaz
Vágólapra másolva!
A Renault-Nissan Szövetség hivatalosan bejelentette, hogy két éven belül többségi tulajdonos lesz a legnagyobb orosz autógyártóban, a Ladát is gyártó AvtoVAZ-ban.
Vágólapra másolva!

A Renault-Nissan Szövetség a szándéknyilatkozata szerint 750 millió eurót fektet be az AvtoVAZ-ba, ebből 300-at az AvtoVAZ 25 százalékát már most is birtokló Renault, 450-et pedig Nissan áll. A tervek szerint a francia-japán autógyártó létrehoz egy vegyesvállalatot az orosz állami tulajdonban lévő Russian Technologies céggel. Ez a vegyesvállalat a szintén orosz állami tulajdonú Troika Dialogtól fogja megvásárolni az AvtoVAZ 74,5 százalékát 2014-ig. A közös vállalatnak a Renault-Nissan Szövetség a 67,13 százalékát fogja birtokolni.

"A mai szándéknyilatkozat a legújabb lépés egy egyre szélesebb körű együttműködésben, amely segíti az orosz autóipar vezető szereplőjének a modernizálását. Ahogy a Renault és a Nissan folytatni fogja a technológiája szállítását az AvtoVAZ gyárakba, úgy az AvtoVAZ-nál dolgozó kollégák közül is egyre többen dolgoznak majd a Szövetség multikulturális vezetőségében" - nyilatkozta Charlos Ghosn, a Renault-Nissan Szövetség elnöke a sajtóközleményben.

Az üzlet azért lehetett fontos a Renault-Nissan Szövetségnek, mert jelenleg Oroszországé a leggyorsabban növekvő európai gazdaság, és ez valószínűleg még sokáig így is fog maradni. Tavaly 2,65 millió új autó és kishaszonjármű talált gazdára Oroszországban, idén várhatóan ez a szám meg fogja közelíteni a hárommilliót. A tavalyi 2,65 millió eladott autó egyharmada a Renault-Nissan Szövetségé volt, így a cégnek Oroszország a harmadik legnagyobb piaca. A 879 ezer járműből 578 ezer volt Lada.