Sirályszárnyas elektromos egyterű

Tesla Model X
Vágólapra másolva!
Az eddig elektromos sportautóiról híres Tesla 2013-ra már egy divatos egyterűvel törne be az amerikai piacra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Tesla cég eddig az általunk is kipróbált Roadster modellel lett híres, amely Lotus Elise alapokra épített elektromos sportautó. Azóta már bemutattak egy négyajtós limuzint is (Tesla S), de olyan modelljük még nem volt, ami nem csak a sportautó rajongók számára lenne megfelelő választás.

Az új tanulmánnyal már szélesebb körben lehetnek népszerűek, hiszen a Model S vázára épített és annak futóművét öröklő Model X már egy olyan egyterű, amely akár hét személy szállítására is alkalmas. A majdnem ötméteres egyterű legkülönlegesebb megoldásai a hatalmas sirályszárnyú ajtók, amelyek úgy nyílnak ki, hogy még a legszűkebb parkolóhelyen is könnyű lesz a kiszállás. Alacsony mélygarázsban persze oda kell figyelni, hogy hozzá ne verjük a plafonhoz.

Forrás: Tesla

A Model X alapban 60 vagy 85 kWh-s akkumulátorral rendelkezik, amely alap esetben csak egy motorral hajtja a hátsó kerekeket. Felárasan azonban rendelhető lesz a kétmotoros összkerékhajtás is, amely a nyomatékot még 50 százalékkal növeli, ezért ehhez már a nagyobb akkumulátor csomag szükséges. A négykerekes változat kevesebb mint 5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára.

Forrás: Tesla

Az ígéretek szerint a prototípus 2013-ra már szériaérett állapotba kerül, a gyártás 2013 végén indul be, az első példányokat 2014 elején már kiszállítanák. A legegyszerűbb példány 67 400 dollárba (kb.15 millió Ft) kerülhet, míg a nagyobb akkumulátoros változat már majdnem 80 ezer dollár.