Dakar: al-Attijah visszavágott

Vágólapra másolva!
Az autósoknál a tegnapi rémálom után Nasszer al-Attijah a legjobb idővel fejezte be a második szakaszt a Hummerrel. Az összetettben már Peterhansel vezet, Szalayék műszaki hibák miatt visszaestek. A motorosoknál Marc Coma nyert, és már vezet az összetettben.
Vágólapra másolva!

Forrás: DPPI
Marc Coma átvette a vezetést összetettben a KTM-mel

295 kilométer volt a második napi penzum, ami már komolyabb kihívást jelentett a versenyzőknek. A szakasz első fele rendkívül gyors volt, a második rész pedig dűnés, technikás. A motorosoknál Marc Coma ma mindenkinél jobb időt ért el, és ezzel élete 17. Dakar-szakaszgyőzelmét aratta. Utána legnagyobb riválisa, Cyril Despres érte el a legjobb időt, de a francia hátránya az összetettben már 2 perc 52 másodperc. Úgy tűnik, a két KTM-es egymás elleni harca folytatódik ezen a Dakaron is. Despres reggel még a 13. helyről rajtolt, a szakaszon megelőzte Olivier Paint, Pal Anders Ullevalsetert és Quinn Codyt is. A CP1-en még az első helyen állt, de az utolsó 50 kilométeren, egy hosszú dűnés részen Coma megelőzte, és 1 perc 18 másodperces előnnyel fejezte be a szakaszt. A harmadik helyen ért be a célba a katalán Joan Barrad Bort, aki a Marokkó Ralin két szakaszon is az első helyen végzett.

Forrás: DPPI
Al-Attijah hamar ráérzett a hátsó kerekes Hummerre, sorra előzgette az autókat, és szakaszt nyert

Nasszer al-Attijah a tegnapi műszaki hibája után csak a 38. helyen kezdte a napot, de rendesen felszívta magát. A katari versenyző a CP1-en már a 12. helyen állt, tehát közel 200 kilométer alatt 17 autót előzött meg az ezüst Hummerrel, köztük Stéphane Peterhanselt (Mini) is, aki közel egy perccel ment rosszabb időt a címvédőnél, de az összetettben így is átvette a vezetést.

Forrás: DPPI
Peterhansel szakaszt még nem nyert, de az összetettben ő áll az élen

Napközben még Robby Gordon is vezetett egy ideig, a CP1-en ugyanis az övé volt a legjobb idő, de aztán egy defekt miatt csak a harmadik helyen ért célba.

Forrás: DPPI
Robby Gordon a defekt nélkül valószínűleg megnyerte volna a szakaszt

Szalay Balázs és Bunkoczi László a 64. helyen ért célba, mert a dűnesoron az Opel túlmelegedett és egyszerűen leállt, egy órát kellett várniuk, hogy folytatni tudják a versenyt. Később újra előjött a probléma, akkor egy katlan alján ragadtak. "Elkezdtük szétszedni az autót, hogy mi baja lehet, de csak a melegre gyanakodtunk, hiszen ötvenfokos levegő áramlott be a motortérbe, mondanom sem kell, a fülkében több mint hatvan fok volt - mondta a navigátor, Bunkoczi László. "Aztán, amikor megint megpihent az Antara, úgy negyven perc múlva újraindítottuk. És nagy megkönnyebbülésünkre elindult." Ismét sikerült továbbmenni, de 17 kilométerrel a cél előtt elromlott a kormányszervó is, így igen nehéz napja volt a magyar párosnak. A Sebestyén-Bognár kettős (Toyota) még nem ért be a célba, a CP1-en a 114. idővel hajtottak át.

Forrás: DPPI
Csagin és Kabirov visszavonulásával már nem a Kamazok vannak az élen a kamionoknál

A quadosoknál az uruguayi Sergio Lafuente nem tudta megismételni a tegnapi szakaszgyőzelmét, ugyanis Lukasz Laskiewic megelőzte, és ő érte el a legjobb időt. A kamionoknál Gerard De Rooy éppen a Santa Rosából induló szakaszon, még 2009-ben tudott utoljára nyerni, így érthetően boldog volt, hogy a legjobb időt autózta. A második helyen csapattársa, Hans Stacy érkezett be a célba.