Családi Skoda, Suzuki egyterű, új VW Golf - 2012 autós újdonságai, 2. rész

Skoda mission l
Vágólapra másolva!
A 2012-es újdonságokat bemutató cikksorozatunk második részében a Mercedes-Benztől a Volkswagenig vesszük végig a gyártókat. Többek között jön a kecskeméti gyártású Mercedes A-osztály, az új Renault Clio, a Skoda Lauretta, a Suzuki Ertiga és a hetedik generációs Volkswagen Golf is.
Vágólapra másolva!

A 2012-es autós újdonságokat bemutató első cikkünk után ezúttal a Mercedestől egészen a Volkswagenig vesszük végig a legfontosabb modelleket.

Mercedes-Benz

Forrás: Mercedes-Benz
Könnyebb és takarékosabb tíz évig gyártott elődjénél az új Mercedes SL

Már tavasszal megékezik a kereskedésekbe a vadonatúj SL, amely alumíniumkarosszériájának köszönhetően 110 kilogrammal könnyebb elődjénél. Nem meglepetés, hogy elektromosan, 20 másodpercnél kevesebb idő alatt nyitható a magnéziumvázzal készült keménytető, de felárért azt is lehet szabályozni, hogy a középső üvegtető mennyi fényt engedjen be az utastérbe, akárcsak az SLK esetében. Különlegesség, hogy az ablakmosó folyadékot az ablaktörlő lapátokból spricceli rá a szélvédőre a kocsi.

Forrás: Mercedes-Benz
Szakít a magas építéssel és a szendvicspadlóval az új, sportosabb A-osztály. A képen a tanulmány

Nekünk, magyaroknak sokkal fontosabb modell a Kecskeméti gyárban készülő, ősszel érkező vadonatúj A-osztály. A kompakt kocsi szakított a magas építésmóddal és a szendvicspadlóval, sportos kiállásával az 1-es BMW és az A3-as Audi teljes jogú vetélytársa lesz. Alaphelyzetben elsőkerék-meghajtással készül a B-osztályból ismert turbómotorokkal (1,6 literes benzinesek és 1,8 literes dízelek), de később egy összkerék-meghajtású, 345 lóerős AMG-változatot is terveznek kétliteres biturbó motorral. Újdonság lesz a négyajtós karosszériaváltozat, amelynek kinézetét az F800 Style tanulmányautó vetítette előre. Év végén várható az alaposan felújított GL-osztály is, de enyhe frissítésen esik majd át a GLK szabadidő-autó is. Ősszel érkezik a CLS kombi változata, a Shooting Brake, amely természetesen inkább életstílus kombi lesz, mintsem jól pakolható igásló. 2012-ben piacra kerül az első német dízel hibrid személyautó is, a 4,2 literes átlagfogyasztású, 231 lóerős E 300 Bluetec Hybrid.

Mini

Forrás: Mini
A Mini Roadster sportosabb vezethetőséget ígér, mint a Cabrio, viszont csak ketten ülhetnek benne

A BMW brit kisautómárkája tavasztól elkezdi forgalmazni a Roadstert. Ez a nemrég bemutatott, kétüléses Coupé nyitható tetejű változata. A normál kabrióhoz képest a hátsó ülések hiánya, a 13 fokkal jobban döntött szélvédő, és a két centivel alacsonyabb sportfutómű jelenti a különbséget. A vászontetőt állítólag 10 másodperc alatt kinyitja az elektronika, a csomagtartó meglepően nagy, 240 literes.

Mitsubishi

Forrás: Mitsubishi
A Mirage lesz az új Colt. Nem a szépségéért fogják szeretni

A japán márka ősszel mutatja be a Colt utódját, a háromhengeres motorokkal érkező kisautót Mirage néven mutatták be Frankfurtban. Ennél korábban, már tavasszal megtörténik az i-MIEV modellfrissítése, mely során gyalogosokat figyelmeztető hangjelzést és állóhelyzeti fűtést kap a kis villanyautó. Enyhe ráncfelvarráson esik át a márka kompakt szabadidő-autója, az ASX is. Év végén talán bemutatkozik majd az új Outlander, amely a Tokióban bemutatott PX-MiEV II szériaváltozata lesz, és konnektoros hibridként is meg lehet majd vásárolni.

Nissan

Forrás: Nissan
A 4,4 méteres Evalia hét üléssel és 1,6-os benzinmotorral 5,6 millió forintba kerül

A Nissan csak 2013-ban kezdi meg az elektromos Leaf magyarországi forgalmazását, idén főleg az 1,6-os, 130 lóerős dízelmotorral szerelt Qashqaitól és a kompresszoros, 98 lóerős Nissan Micrától várják az eladások növekedését. Már januárban megérkezik a kereskedésekbe az Evalia, az NV200 áruszállítóból kialakított személyszállító, körbe üvegezett kisbusz. Bár kívülről nem látszik rajta, idénre alaposan átdolgozták a GT-R-t is, a négyüléses sportkocsi már 550 lóerős teljesítménnyel bír.

Opel

Forrás: Opel
Az új Zafira Tourer mellett a régi Zafira is elérhető marad kedvezőbb áron

Már 2012 első negyedévében megérkezik a harmadik generációs Zafira (a Tourer) és a háromajtós Astra, a GTC is. Mindkettőt vezettük már, a menetpróbák a típusnevekre kattintva érhetők el. Nyáron érkezik a GTC-ből kifejlesztett sportváltozat, az OPC. A Renault Mégane RS és a Seat Leon Cupra R ellenfelének szánt sportos ferdehátú harciasabb külsőt, 280 lóerős kétliteres turbómotort, függőcsapszeges első futóművet, mechanikus önzáró differenciálművet, Brembo-fékeket és 19-20 colos keréktárcsákat kap.

Forrás: Opel
Az Astra OPC végre méltó ellenfele lehet a legjobb hot hatcheknek

Az OPC-vel egyszerre ráncfelvarráson esik át a mindössze kétéves Astra, ennek keretében leleplezik a magyar piacon hagyományosan nagyon kedvelt négyajtós, lépcsőshátú változatot is, és a pletykák szerint a kabrió is jön. Két vadonatúj autót is bemutatnak az év második felében, ezek közös jellemzője, hogy a Corsa-technikára épülnek. A Mokka 4,3 méteres szabadidő-autó lesz, amelyet felárért összkerék-meghajtással is kínálnak majd, Németországban 18 ezer eurós alapáron. A Junior viszont nagyjából fele annyiba fog kerülni, mivel ez 3,5 méteres városi mini, a Corsa megkurtított padlólemezére építve. A Volkswagen Up! ellenfelének szánt apróságból elektromos és hibrid változatot is terveznek.

Peugeot

Forrás: Peugeot
Kívül kisebb, belül nagyobb a Peugeot 207-esnél a 208-as

2012-ben frissítik a legkisebb Peugeot-t, a csehországi Kolinban készülő 107-est. Ennél azonban sokkal jelentősebb eseményre is készülnek: tavasszal elkezdik ugyanis forgalmazni a 208-ast, amellyel a legendás 205-ös szellemiségét szeretnék feltámasztani. A márka új kisautója ennek megfelelően 7 centiméterrel rövidebb (de belül tágasabb), 110 kilogrammal könnyebb, és kevesebbet is fogyaszt elődjénél, a 207-esnél. Különlegessége a kormány fölé tett műszeregység és a jobban felszerelt modellekben a nagyméretű érintőképernyő. Alapmotorként új fejlesztésű 1,0 és 1,2 literes benzines háromhengereseket kínálnak majd (68, illetve 82 lóerővel), közvetlen befecskendezéssel és start-stop rendszerrel, a nagyobb motorok már ismert darabok lesznek.

Forrás: Peugeot
A Peugeot 4008 lemezei alatt a Mitsubishi ASX rejtőzik. Már a sokadik Peugeot SUV lesz

Idén megjelenik még az 508 kombi emelt, terepesített, összkerék-meghajtású dízel hibrid változata (RXH) 200 lóerővel és 99 g/km-es szén-dioxid-kibocsátással. A PSA saját fejlesztésű hibrid hajtása már elérhető lesz a 3008-asban és a sima 508-asban is. Érkezik egy új SUV is, a 4008-as, amely ugyanúgy a Mitsubishi ASX átöltöztetett változata lesz, mint a Citroen C4 Aircross.

Porsche

Forrás: Porsche
Nem kellett sokat várni az új 911-es nyitott változatára

Az új 911-est már tavaly bemutatták (exkluzív menetpróbánk itt olvasható), de a kabrió csak idén tavasztól jelenik meg a kínálatban. Nem sokkal később jön a vadonatúj, harmadik generációs Boxster, amely szokás szerint kisebb és olcsóbb lesz a 911-esnél, és megmarad középmotorosnak. Év végén a zárt változata, a nagyobb merevsége miatt még jobb vezetési élményt nyújtó Cayman is megérkezik, akárcsak a 911-es négykerék-meghajtású változatai.

Renault

Forrás: Renault
A Clio hasonlít majd az itt látható elektromos Zoera

Mozgalmas éve lesz a Renault-nak. Már télen megérkezik a modellfrissítésen átesett, megváltozott külsejű Twingo, aztán márciusban Genfben vagy ősszel Párizsban bemutatják a vadonatúj Cliót. Ennek sportváltozata természetesen később érkezik, a most kifutó Clio RS-től a gyár egy Williams limitált szériával búcsúzik, amelyet a Forma-1-es csapattal dolgoztak át. Életciklusa feléhez ért a Mégane, ezért a Scénic után ennek a típusnak is felvarrják a ráncait, hogy jobban illeszkedjen a márka új formanyelvébe. Természetesen új motorok is érkeznek a kompaktba, például az 1,6-os, 130 lóerős dízel.

Forrás: Renault
Twizy, Zoe, Fluence, Kangoo. Az elektromos modellek közül elsőként a haszonjármű érkezik Magyarországra

A francia gyár tovább bővíti az elektromos kínálatát, valamikor nyáron megérkezik a legkisebb villanyhajtású autó, az ajtó nélküli, kétszemélyes, 20 lóerős Twizy, aztán ősszel a Clio közeli rokona, a Zoe. A 4,1 méteres, 82 lóerős villanymotorral szerelt Zoe egy töltéssel állítólag közel 200 kilométert is meg tud majd tenni, alig lesz drágább, mint egy dízel Clio. Magyarországon a Kangoo Z.E. lesz az első megvásárolható elektromos Renault, aztán jöhet a Fluence Z.E. és a kisebb modellek.

A következő oldalon a Seattól a Volkswagenig mutatjuk be az újdonságokat.