Az 1-es BMW babérjaira tör a Volvo

Volvo V40
Vágólapra másolva!
Az új ferdehátú V40-es az S40 és a V50 közös utódja lesz, a C30 jövője még bizonytalan.
Vágólapra másolva!

Márciusban, a Genfi Autószalonon már lepel nélkül is látható lesz a Volvo újdonsága, amelytől olyan sokat vár a vezetőség, hogy évtizedes modelljük, az XC90-es utódjának fejlesztését is elhalasztották miatta. A Golf kategóriában induló, kompakt méretű, ferdehátú modell az S40-es szedán és a V50-es kombi közös utódja lesz és V40-esnek hívják majd.

Forrás: Volvo

A továbbfejlesztett P1 kódjelű, elsőkerék-hajtású platformra épül, mégis egyik legnagyobb ellenfele az 1-es BMW lesz, amellyel az A3-as Audi is sikeresen veszi fel a versenyt, a vevők többsége ugyanis nem a hátsókerék-hajtás miatt dönt a legkisebb BMW mellett. Bár a Volvo kínálatában már ott van a C30-as, de nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, jövője is bizonytalan.

Fiataloknak és kis családoknak szeretne vonzó prémiumautót kínálni a kínai kézben levő svéd cég, ehhez pedig egy már-már kombiszerű ötajtósra van szüksége. Ennek ellenére valószínű, hogy a kínai piacon szedán változatban is kapható lesz, hiszen arrafelé - akárcsak nálunk - a lépcsőshátú jelenti a presztízst. A V40-es lesz az első Volvo, amelyben debütál az új, legfeljebb kétliteres, négyhengeres, környezetbarát motorcsalád.

Egy benzines és egy dízelmotorral készül majd, kétféle teljesítményszinttel. Az 1,6-os 150 és 180 lóerős benzines mellett a dízelkínálat egy 150 vagy 177 lóerős kétliteresből áll majd, és várhatóan összkerékhajtással is kapható lesz. Műszaki alapjaira a későbbiekben egy kisméretű szabadidő-autó is épül, amelyet XC40 néven emlegetnek. Forgalmazása a tavaszi premier után indul.