Vezető nélküli autót szabadalmaztatott a Google

Google Toyota Prius automata autó szabadalom
Vágólapra másolva!
Az amerikai fejlesztés képes emberi beavatkozás nélkül közlekedni. A cég jelenleg tárgyalásokat folytat a magukat vezető autókra vonatkozó jogi szabályozásról.
Vágólapra másolva!

A virtuális után a valódi világot is meghódítja a Google. Az amerikai cég máris szabadalmaztatott egy új technológiát, amely forradalmasíthatja az autózást. A magát vezető autó emberi beavatkozás nélkül is képes egyik helyről a másikra eljutni, ami elsősorban akkor jöhet jól, ha a sofőrnek csak nyűg lenne a kocsi mozgatása, például ha kötelező szervizre kell menni, vagy ha éppen egy bérautót kell visszajuttatni a kölcsönzőnek.

Forrás: Google
Második generációs Toyota Priusszal kísérletezték ki az önmagát vezető autót

A komplex rendszer részleteiben már jelenleg is alkalmazott technikák összessége. A helyes irányt GPS és a Google Maps segítségével követi, programozni telefonnal is leolvasható QR-kóddal is lehet, a közlekedésben pedig automata parkolórendszer, sebességtartó automatika és sok más hasznos elektronikus eszköz segíti. A technológiát Toyota Priusba és Audi TT-be építve tesztelték több éven és 160 ezer mérföldön át.

A fejlesztés és a kísérletek során emberek is ültek az autókban, hogy korrigálni tudják a gép tévedéseit, mostanra azonban az összetett szerkezet okosabb lett a készítőinél, gyorsabban és pontosabban reagál a közlekedési kihívásokra, mint egy élő sofőr, így nemcsak önálló közlekedésre jó, tudását a balesetek elkerülésében is fel lehet használni.

Forrás: Google
A Google vezetői büszkék forradalmi fejlesztésükre

Egyelőre azonban még nincs törvényi szabályozás a magukat vezető autókra, hiszen a számtalan problémát és kérdést felvető űrtechnikának még társadalmi elfogadottságot is kell szereznie. A Google jelenleg azért lobbizik, hogy a törvényhozók ismerjék el művüket, és a találmány minél hamarabb elterjedhessen, például a nemzetközi fuvarozásban, amely különösen nagy terhet jelent a kamionosok számára.

Automata és félautomata rendszerek fejlesztésével az Európai Unióban, több országgal együtt közösen Magyarország is foglalkozik. A Budapesti Műszaki Egyetem néhány héttel ezelőtt mutatta be saját kísérleti Audi TT-jét, amelyet egy gombbal szimulátor üzemmódra is át lehet kapcsolni, a jövőben pedig önműködő autóvá fognak alakítani. A Google szabadalma védett, csupán licencként lehet hozzájutni az értékes szellemi termékhez.