Kínai gyorssegélyt kap a Saab

Vágólapra másolva!
Azonnali segélyt kap Kínából a svéd autógyár sürgős fizetési kötelezettségeinek rendezésére.
Vágólapra másolva!

A Saab szóvivőjének elmondása szerint az új tulajdonos, a kínai Joungman autógyár a szükséges pénzt rendelkezésre bocsátotta, az összeg nagyságát azonban nem hozták nyilvánosságra és azt sem árulták el, hogy a 3500 alkalmazott két hete esedékes bérét mikor tudják kifizetni.

Kínai tulajdonba kerül a svéd Saab - közölte október végén a társaság csődbiztosa, aki egyben leállíttatta a szeptember vége óta folyamatban lévő csődvédelmi eljárást. Az aláírt szándéknyilatkozat értelmében a pekingi Jougman autógyár és a Pang Da autókereskedelmi vállalat megveszi az összes részvényt - médiaértesülések szerint 100 millió euróért -, és biztosítja a pénzt a svéd autógyár átszervezéséhez.

A megállapodás hosszú vergődés végére tesz pontot: a Saab pénzügyi helyzete folyamatosan romlott azóta, hogy 2010-ben az időközben Spykerről Swedish Automobile-ra átnevezett holland vállalat megvette a General Motorstól közel 80 millió dollárért. Pénzhiány miatt a gyár már korábban is többször is leállt, mert nem tudták kifizetni a beszállítókat, utóbb pedig már a csaknem négyezer dolgozó bérét sem tudták utalni. Az üres cégkassza miatt a gyár nyolc hónapja gyakorlatilag nem termel. A két kínai vállalat már a nyáron jelezte, hogy részesedést vesz a Saabban, de akkor még csak többségi tulajdonrész-vásárlásról volt szó.