Sportos luxushajó - Citroën C5 2.2 HDi-teszt

Citroen C5 2.2 HDi
Vágólapra másolva!
Már 204 lóerős turbódízel motorral is kínálják a kényelem egyik megtestesítőjét, a Citroën C5-öst. A motor tényleg kiváló, de igazából semmi szükség rá, a C5 továbbra is a menetkomfortja miatt nyűgöz le.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Új motorral erősödött a C5 kínálata
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Mi ez, és mi benne az újdonság?

Felülről nézve jelenleg a második a sorban a C5-ös a Citroën méretrangsorában, de ez a legnagyobb, még értékelhető eladási darabszámokra számító modelljük. A C5-ös már nem friss modell, azonban ami miatt mégis nálunk járt egy tesztautó, az az új 2,2 literes, 204 lóerős turbódízel motor volt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kicsit németes lett, de a íves hátsó szélvédő különleges

Hogy néz ki?

Alapvetően még mindig vannak franciás vonalak a C5-ben, de látványosan elindultak a németes irányvonal felé, egy kicsit talán be is álltak a sorba. Persze a hátsó ablak íve különleges, meg ott az orron a hatalmas Citroën-jel, de összességében ez mégis egy semlegesebb formaterv, amit egy átlag európai jobban megemészt. Ha ettől eltekintünk, akkor a C5 akár szép autónak is nevezhető, bár számomra oldalnézetből egy kicsit túl masszív. magasan megy az övvonal, ami az autó vége felé már lejt egy kicsit, miközben keskenyek az ablakok. Normál esetben erre mondják, hogy sportos, de mivel az egész autó túl magas, nekem inkább tankos, de azért jól néz ki.

Az utastér már a mostani citroënes jellegzetességeket hordozza magán, a műszerek egyediek, a kormány közepe nem forog. A középkonzolon rengeteg a kapcsoló, de egy-két nap után bárki kiismeri magát rajta. Az anyagminőség nem rossz, és ennél az autónál az összeszerelésben sem sok kivetnivalót találtam.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Méretei alapján nem számít kiugróan nagynak a kategóriában

Műszaki tartalom

Ha Citroën, akkor hidro-pneumatikus rugózás, de manapság ez már nem annyira egyértelmű alaptétel. A C5-ös is létezik hagyományos csavarrugós futóművel, de szerencsére a nagyobb változatok kérhetőek az immár Hydractive III+ névre keresztelt futóművel. Az autó négy magassági szintet tud, az alsó parkoló és a felső szerelőmagasságban maximálisan 10 km/órás sebességre képes. Autópályán automatikusan leereszkedik laposabbra, de már állítható a keménysége is.

A tesztautó legnagyobb újdonsága mégsem ez, hanem az új négyhengeres, 2,2 literes közvetlen befecskendezéses turbódízel motor. A PSA új csodafegyvere 204 lóerő leadására képes, maximális nyomatéka 450 Nm-es. Mivel nincs megfelelő kéziváltójuk ehhez a motorhoz, ezért egy új hatfokozatú automatát párosítanak hozzá, amelynek szintén van sport és téli módja, valamint a fokozatok kézzel is kapcsolhatók.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
SKicsit furcsa, hogy a kormány közepe ebben sem forog

Milyen vezetni?

Bár a futóműhez van egy nagyon vicces sport gomb is, valójában a C5 még mindig egy luxushajó, amely nagyon kellemesen rugózik, de komoly sportos kanyarsebességeket ne várjunk tőle. A kormányzás túl könnyű, az áttételezése sem elég direkt. A fék erős, de nagy fékezésre és gázadásra az autó erősen billeg. Kanyarokban még oldalra is libeg, tehát nem különleges élmény vele kanyargós úton sietni. A Sport gomb megnyomása után ugyan picivel keményebb, de továbbra is egy kellemes hajó benyomását kelti, nem sportautóét.

Normál esetben cserébe a rossz utakon jól rugózna, de a viszonylag nagy felnik (18 col), és a peres gumik miatt a keresztúthibákon hajlamos felütni, ami kifejezetten zavaró. Ezzel együtt nem rossz ez a futómű, aki nagyon kényelmes, luxusautó hatású élményre vágyik, annak mindenképpen ajánlanám.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A motor rugalmassága kiváló, az automata sem rossz

Szerencsére a motor kiváló, bár 1500-as fordulatszámig azt a látszatot kelti, hogy ez is csak egy átlagos darab. 1800-tól azonban elszabadul a pokol, 2000-től pedig ránk szabadul a 450 Nm-es nyomaték. Szerencsére az indulásnál kicsit bizonytalan hatfokozatú automata váltó is egészen jó partner, bár azért nem mérhető a BMW nyolcfokozatú automatájához. Ez sem rossz, de egy nagyobb gyorsítás után néha feleslegesen bőgeti még a motort hosszú másodpercekig. Összességében a hajtásláncba nehéz belekötni, még a 9,1 literes vegyes átlagot is elviselhetőnek értékeltem, mivel többnyire városban használtam a C5-öt. Autópályán 130 km/óránál körülbelül 6,5 literrel beéri, ez sem rossz.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kiváló az anyagminőség, az ülések nagyon kényelmesek

Milyen benne utazni?

A C5-ben az utas hajlamos azt hinni, hogy egy S osztályú Mercedesben ül, annyira selymesen ringatózik. Persze az anyagminőség, vagy a térkínálat nem pont akkora, de rugózási komfortra ez is nagyon erős. A franciák a zajszintet is eredményesen csökkentették, így a C5-ben már-már félelmetes a csend. Autópályán nagyon csendes, az eggyel nagyobb kategória prémium modelljeit idézi. Sajnos rossz utakon, elsősorban kanyarokban azonban kicsit már "zizeg" a karosszéria, bár még nem zavaró mértékben.

A térkínálata a középkategóriában manapság már csak átlagosnak számít, egy Passat, egy Mondeo is van ekkora, sőt még a testvér Peugeot 508-at is kicsivel nagyobbnak éreztem belül. Ez azonban nem számít, hiszen a méretei így is túl nagyok, a komforttal sincs semmi baj, és a 439 literes csomagtartóban is elfér néhány bőrönd.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Alapvetően nem drága, de sokkal olcsóbban is meg lehet kapni

Megéri az árát?

Az új 2,2 literes dízellel csak a legnagyobb Exclusive csomagot lehet párosítani, így a listaára elég magas, 10,7 millió forint. Egy most futó akció miatt azonban alacsonyabb áron, 10,2 millió forintért megkaphatjuk. Érdemes még megrendelni a Koncert 2 nevű csomagot (830 ezer Ft), amivel egy jó hifit, navigációt és bőrkárpitozást is kapunk. Ha még ezt a szép gyöngyház-fehér fényezést is választjuk, akkor 195 ezer forintot ki kell még fizetni. A tesztautó ára ezekkel az extrákkal 11,24 millió forint, ami első látásra soknak tűnhet, de cserébe egy hatalmas, és kényelmes luxusigényeket is kielégítő limuzint kapunk.

Elég csak körülnézni a szűkebb konkurencia tájékán, ott sem találunk jobb ajánlatokat. A Peugeot 508-as ugyanezzel a motorral csak GT felszereltséggel kapható és 10,5 millió forint. A Renaultnál a Laguna kisebb, de olcsóbb is, viszont 180 lóerős a legerősebb dízele. A Latitude méretben már közelebb áll, de abból 180, vagy 240 lóerős dízel létezik csak. Utóbbi full extrával (masszázsülés, levegő ionizáló) már 12 millió forint. Skoda Superbből is a kétliteres, 170 lóerős a legerősebb, ami az Elegance felszereltséggel 9,2 millióba kerül, de a tesztautóhoz hasonló felszereltséggel már 11 millió forint környékén állunk. A Ford Mondeo létezik még 200 erős, 2,2 literes dízellel, ez lehet talán a legjobb összehasonlítási alap, ennek listaára 10,28 millió forint hatsebességes automatával és gazdag alapfelszereltséggel.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
439 literes a csomagtartó, lehetne nagyobb is, de ez is elég

Összegzés

Alapvetően az utazási komfortról szól a C5-ös, ez az új dízelmotorral sem változott. A menetkomfortja, a kényelmes ülések és a zajszint miatt igazán kellemes utazóautó, de többre ne számítsunk. A 2,2-es HDi motor nagyon jól sikerült, de kevésszer éreztem, hogy valóban szükségem van rá. Ettől függetlenül ez egy nagyon jó autó, elfogadható áron.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 2179 cm3. Furat/löket: 85 mm/96 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 150 kW (204 LE)/3500. Nyomaték: 450 Nm/2000. Sebességváltó: hatfokozatú automata. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4779/1860/1451 mm. Tengelytáv: 2815 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1584/1557 mm Tömeg: 1731 kg. Terhelhetőség: 500 kg. Csomagtartó térfogata: 439 l. Üzemanyagtartály térfogata: 71 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 8,3 mp. Végsebesség: 230 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,9 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 9,1 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 155 g/km.