Egy év börtön járhat ittas vezetésért Szlovákiában

Vágólapra másolva!
November elsejétől tovább szigorodnak a közúti közlekedési szabályok (KRESZ) Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

Az egyik legfontosabb változás az, hogy egy évre is a rács mögé kerülhet az a gépkocsivezető, akinek a vérében több mint egyezreléknyi alkoholt mérnek. Ha az ilyesmi valakinél harmadszor is előfordul, akár örökre is elbúcsúzhat a vezetői jogosítványától, mert a KRESZ-ben is érvényes lesz a "háromszor, és elég" elve. Aki öt éven belül háromszor okoz balesetet, vagy kétszer kapják rajta ittas vezetésen, több évre elveszítheti jogosítványát. Halálos gázolásnál szintén akár örökre el lehet veszíteni a jogosítványt.

Újdonság, hogy pontosan meghatározták a KRESZ-ben a követési távolságot: személygépkocsiknál két másodperces, 3,5 tonnánál nehezebb autónál pedig három másodperces követési távolságot kell betartani. Többnyire szigorodnak és növekednek a gyorshajtásért kiszabható büntetések is, és bírságolható lesz a sztrádán való túl lassú haladás is. A városokban minden esetben előnyt fognak élvezni a villamosok.

Télen kötelező lesz az autót megtisztítani a hótól és a jégtől, különben büntetés jár. Továbbra is érvényes, hogy megnő a büntetés összege, ha azt nem a helyszínen, hanem csak a közlekedésrendészeten fizetik meg. Nem változott az a szabály, hogy ha a baleset nem okozott személyi sérülést, és az anyagi kár nem haladja meg a 4000 eurót, akkor nem kötelező rendőrt hívni. A helyszínen kiszabható legmagasabb bírság jelenleg 800 euró. Ezzel azt a sofőrt büntethetik, aki lakott településen vagy azon kívül több mint 75 kilométer/órával lépi túl a megengedett sebességet. További változás, hogy már 17 éves korban megszerezhető lesz a vezetői engedély, azonban 18 éves korig csak akkor vezethetnek gépkocsit a fiatalok, ha egy tapasztalt sofőr ül mellettük.