2020-ra itt lesznek a magukat vezető autók

Vágólapra másolva!
A General Motors szerint az évtized végén már mindenki vehet majd magának olyan autót, amely magát vezeti.
Vágólapra másolva!

A General Motors azt állítja, 2015-re már részben önállóan vezetik majd magukat az autók, de 2020-ban a fejlettebb rendszerek segítségével már semmi szükség nem lesz emberi irányításra.

Alan Taub, a General Motors globális fejlesztési és kutatási elnökhelyettese egy orlandói konferencián beszélt a General Motors új fejlesztéseiről múlt vasárnap: "A technológia, amelyen dolgozunk, kényelmesebbé teszi majd az életet azáltal, hogy részlegesen vagy teljesen átveszi az autó vezetését a sofőrtől" - mondta Taub. "Elsődleges célunk a biztonság. A biztonsági rendszerek következő generációja teljesen megszünteti a baleseteket, mivel már akkor beavatkozik a vezetésbe, amikor a vezető még észre sem vette a potenciális veszélyhelyzetet"- tette hozzá.

Az önmagukat vezető autók a jövőben szenzorokat, radarokat, GPS-t és fedélzeti kamerákat használnak majd arra, hogy adatot gyűjtsenek a környezetükről, az információt pedig egy központi számítógép dolgozza fel. A számítógép a feldolgozás után figyelmeztetheti a vezetőt, korrigálhatja a vezető hibáit, vagy akár teljesen át is veheti az irányítást az autó felett. A rendszer fő célja a biztonság növelése, ennek érdekében az olyan, ma is létező rendszerekkel - sávtartó asszisztens, holttérfigyelő, vészfékrásegítő stb. - is össze lesz kapcsolva a számítógép, hogy lehetőleg a nullához közelítsen a baleset veszélye.

Fontos része lesz a koncepciónak a járművek közötti kommunikáció, amely például arra jó, hogy az elöl haladó jármű figyelmeztesse a mögötte jövőket a veszélyhelyzetre, ami sokféle dolgot takarhat: lehet éles kanyar, csúszós út, agresszív sofőr, különböző közlekedési táblák, lerobbant autó az út szélén, stb. Néhány éve mi is kipróbáltuk a General Motors V2V (vehicle to vehicle) rendszerét egy Hungaroringre szervezett bemutatón.