Kína sem menti meg a csődtől a Saabot

Vágólapra másolva!
A svéd autógyártó utolsó esélye a befektetők pénze lett volna, de a kínai kormány nem engedélyezi az üzletet, ami a Saab végét jelentheti.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány döntése pontot tehet a Saab hosszas vergődésének végére, a megmenekülést jelentő kínai befektetői pénzeket ugyanis mégsem kaphatja meg. Jó néhány hónappal ezelőtt a Saab vezetősége már optimistán nyilatkozott a cég jövőjéről, melynek feltétele az üzlet létrejötte lett volna.

A megállapodás szoros együttműködést jelentett volna a Youngman, a Zhejiang Youngman Lotus Automobile és a PangDa cégekkel, a Saab már új modellek tervezését is napirendre tűzte, de a megállapodás tényleges létrejöttének folyamatos késlekedése miatt többször is arra kényszerült, hogy leállítsa a gyártást, mivel képtelen volt kifizetni a beszállítókat és az alkalmazottakat.

A kínai kormány azzal indokolta az üzlet megvétózását, hogy a svéd cégbe fektetett pénz semmilyen szellemi tulajdon megszerzésével nem járt volna.

Az évek óta csődközeli helyzetben levő, jelenleg csődvédelem alatt álló Saab egyszer 94, valamint további 328 millió dollárra számított a sokadszori újrakezdéshez, melyre úgy tűnik, jelenlegi formájában már nem lesz lehetősége - számolt be az Autocar című brit autós lap.