Ilyen még nem volt - Peugeot 3008 HYbrid4 menetpróba

2011.10.06. 8:41

Fotó: Gulyás Péter [origo]
2009-ben még mindenkit sokkolt ez a forma, mára már kezdjük megszokni

Belül sem kell semmi forradalmira felkészülni, a fordulatszámmérő helyére egy olyan műszer került, ami a hibrid-rendszer működését (visszatöltés, rásegítés), és a pillanatnyi teljesítmény-kihasználást jeleníti meg a teljes erő százalékában. Eddig ilyet csak a Rolls-Royce-okban láthattunk. A másik változás, hogy a középkonzolra, az elektromos kézifék mögé egy forgótárcsát tettek, amelyen kiválaszthatjuk, hogy milyen üzemmódban kívánjuk használni az autót.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A műszerfal a prémium kupékat idézi a gyár szerint. Tényleg jó a dizájn, de a középkonzol túl széles

Általában az Auto a tökéletes választás, ilyenkor a számítógép dönti el, hogy épp a dízelmotor, a villanymotor, vagy a kettő együttesen hajt-e. A működést a lehető legkisebb fogyasztásra optimalizálták, városban akár a megtett út felében-kétharmadában is csak a villanymotor hajt. Sport-állásban gyorsabban kapcsol a robotizált váltó, magasabb fordulatszámnál vált fel, és a villanymotor is intenzívebben segít be a hajtásba. 4WD módban szinte mindig bekapcsolódik a hátsó tengely a hajtásba, ilyenkor a hátsó tengelyre a teljes rendszer nyomatékának 40 százaléka jut. Még akkor is lehetséges a négykerék-meghajtás, ha le van merülve az nagyfeszültségű akkumulátor, mert a combos, 8 kW teljesítményű indítómotor-generátor (az e-HDi start-stop rendszer része) elég villamos energiát képes szolgáltatni az elektromotornak, hogy csúszós úton segítse az elindulást, vagy, hogy lassú tempóval haladjon az autó a hóban-sárban. A negyedik állás a zéró emissziós "ZEV"-mód, ekkor némán halad a 3008-as, mert csak a villanymotor hajt, de legfeljebb 60 km/órás sebességgel, és legfeljebb négy kilométeren keresztül.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Az üzemmódválasztón napfényben nehéz látni, hogy épp melyik apró LED világít

Bonyolult technikája ellenére semmivel sem nehezebb vezetni a hibrid 3008-ast, mint egyszerűbb társait. Ami megszokást igényel, hogy a gyújtáskulcsot elfordítva nem indul be a dízelmotor, csak egy "Ready" felirat kezd világítani. Ha finom gázzal indulunk, akkor 60 km/óráig nem is röffen be a HDi, utána is meglehetősen halkan, és finoman zajlik le az átmenet a két motor között, Persze azért a dízel mindig hangosabb, mint egy benzinmotor, de ez csak akkor tudatosul az utasokban, ha le van húzva az ablak, és a házak faláról visszaverődik a dízel kerregése. Ugyan a villanymotor 37 lóereje nem túl sok, de a 200 Nm-es nyomatéka már tiszteletet parancsoló érték. Ez pedig szinte mindig jelen van, ezért a gázpedál lenyomására bármekkora sebességnél azonnali gyorsulás a válasz, nem kell két másodpercet várni, mint az Infiniti hibridjében.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Álló helyzetben ezt mutatja az energiaáramlást szemléltető monitor. A színes navigációhoz jár ilyen

A villanymotor arra is jó, hogy sokat finomítson a működésen: elindulásnál a dízel 1800-as fordulatszám alatti gyengeségét (turbólyukát) kompenzálják vele, emelkedőn való elinduláskor pedig sok terhet levesz a kuplung válláról. De a legjobb, hogy a korábban sokat szidott, robotizált kézi váltó is sokkal finomabban kapcsol fel, mint a normál Peugeot-kban, mivel a dízel megszakadó nyomatékfolyamát az elektromotor ügyesen hidalja át. Normál sebességnél már-már olyan finoman vált a hatfokozatú robotváltó, mint egy rendes automata, csak akkor jönnek vissza a régről ismerős, bólogatós rántások, ha padlógázzal közlekedünk. Létezik kézi üzemmód is, ilyenkor csak a kormány mögötti váltófülekkel lehet kapcsolni, a váltó előválasztó karjának pöckölgetésével nem. Ez csak azért gond, mert a kormányfülek nem fordulnak el a kormánnyal, és kanyarban keresi őket az ember.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Mély homokból történő elindulásnál kellett volna bizonyítania a 4x4 hajtásnak. Kikapcsolt ESP-vel ottragadt és megégett a kuplungja, másodikra, bekapcsolt ESP-vel kijött

Nagyobb sebességnél már a 163 lóerős, 300 Nm-es nyomatékú dízelmotor veszi át a stafétát, a villanymotor csak hirtelen gyorsításkor, vagy sportmódban kapcsolódik be a hajtásba. A 200 lóerős összteljesítmény elég fürgévé teszi a plusz terhek miatt 1660 kilogrammosra hízott 3008-ast, amit a 8,5 másodperces százas sprintidő is jelez, de az is elég jónak számít, hogy 80-ról 120 km/órára hat másodperc alatt gyorsul fel. Ami furcsa lehet, hogy állandó gáznál is néha pulzálva jön meg az erő, valószínűleg meg lehet érezni, amikor a generátor elkezd tölteni, és az is csak a hibridre jellemző, hogy gázelvételnél sokkal erősebb a motorfékhatás, mivel ilyenkor is töltődnek az akkuk a mozgási energiából.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A többlengőkaros hátsó tengely az integrált villanymotorral hamarosan az 508-asban is megjelenik

Egyébként a hibridet olyan vezetni, mint a normál 3008-ast. A kormányzás egy ekkora járműhöz képest pontos és kellő súlyozású, az autó magas építése ellenére kis billenéssel, gond nélkül veszi a kanyarokat, bár azért mindig érezni, hogy 1,7 tonnát terelgetünk, de a Peugeot is nyíltan bevallja, hogy ez a modell nem a sportosságról szól. A vezetőülés magasan van, a széles középkonzol még mindig útban van kicsit a vezető jobb lábának, a széles A-oszlopokat leszámítva a kilátás jó, és a helykínálattal sincs gond. A futómű érzésre kicsit feszesebb volt, mint a korábban vezetett többi 3008-asban, talán a nagyobb tömeg miatt hangolták át. Hátul a futómű igényesebb, (többlengőkaros, az 508-asból jön), mint a csatolt lengőkaros normál 3008-asokban, a nyomtáv is szélesebb 8 mm-rel.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Nem nagyon csökkent a csomagtartó, most 377 literes. A kalaptartó pedig befér az alsó rekeszbe

A menetpróbán egyáltalán nem okozott csalódást a Peugeot első hibridje, elterjedésének csak az ára szabhat határt. Tudja ezt a Peugeot is, így nincsenek is túlzott elvárásaik, már azzal is elégedettek lesznek, ha az Európában egyébként messze várakozáson felüli eladásokat produkáló 3008-as minden tizedik eladott példánya hibrid lesz jövőre.

Előző
  • 1
  • 2
Következő