Ezentúl gázos autók is parkolhatnak mélygarázsokban

Vágólapra másolva!
Egy új rendeletnek köszönhetően ezentúl behajthatnak a mélygarázsokba a gázüzemű autók. Szintén fontos változás, hogy a gázos autók tankolása is egyszerűsödhet, mert az üzemanyagkutaknál a gáztöltőfej azonos oszlopon lehet a benzin és a gázolaj töltőpisztolyával.
Vágólapra másolva!

A Prímagáz hétfőn tette közzé, hogy új rendelettel szabályozták a gázüzemű autók üzemeltetési körülményeit, és az október 6-án, csütörtökön életbe lépő, az országos tűzvédelmi szabályzatról szóló belügyminisztériumi rendelet kimondja: a "töltőállomáson megengedett a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelően kialakított többfunkciós, éghető folyadékot és LPG-t vagy CNG-t együttesen kiszolgáló kútoszlop elhelyezése". Eszerint a gázt tankolóknak nem kell majd a töltőállomás félreeső részére állniuk, hogy feltöltsék autójuk tankját.

A másik, a közlemény szerint kedvező döntés, hogy a biztonsági szeleppel felszerelt járművekkel - és az utóbbi években beszerelt LPG-szettek már ennek megfelelőek - október 6-a után már nem lesz tilos mélygarázsban parkolni. A cég biztonságtechnikai vezetője, Farkas József szavaira hivatkozva azt írták: a régi szabályozás elavult, hiszen a gázüzemű autók kisebb veszélyt jelentenek akár a benzinüzeműeknél is, így mindkét új rendelkezés megfelel az európai trendnek és a műszaki előírásoknak. A jogszabályok ilyen irányú változtatásáért már hosszú ideje lobbiztak, mert a korábbi, feleslegesen szigorú rendelkezések sok bosszúságot okoztak a gázüzemű autóval közlekedőknek.