Lélekvándorlás - Mercedes-Benz C 220 CDI-teszt

Vágólapra másolva!
Második alkalommal frissült fel a Mercedes legnépszerűbb modellje. A C osztály a megújult 220 CDI dízellel élvezetesen vezethető, mint egy BMW, de a klasszikus Mercedes-szellemiséget is sikerült megőriznie.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Modern a C osztály formavilága, de vannak benne klasszikus Mercedes-vonások is
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Mi ez, és mi az új benne?

A nyolcvanas évekre Stuttgartot is elérte a piaci szellem, túlléptek a megszokotton, elkezdtek korszerűen gondolkodni és terjeszkedni, amerre csak lehet. 1982-ben az egyik újdonságot egy szokatlanul kicsi limuzin, a Baby Benznek becézett W201-es 190-es sorozat hozta. Jól be is bizonyították vele, hogy nem a méret teszi a Mercit, nem csoda, hogy jelenleg is az utódja fogy a legjobban. Négy éve éppen a W204-es C osztállyal találta meg önmagát a Mercedes.

2009-ben már egy kicsit kozmetikáztak rajta, most alaposabban átrajzolták, műszerfalát is átrendezték és olyasmit is megpiszkáltak, ami nem látszik. Minden motor, így a tesztautó 2,2 literes 170 lóerős dízelje is takarékosabb lett, kedvencem, a csillaggal díszített váltókar már hétfokozatú automatához tartozik. Jár hozzá start-stop rendszer, és új kütyüket is lehet rendelni. A parkolóasszisztens, a sávtartó és a holttérfigyelő ebből az autóból kimaradt, csak a fáradtságra figyelmeztető rendszer került bele.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Oldalról hasonlít az új E osztályra, gömbölyű hátsóját semmivel sem lehet összetéveszteni

Hogy néz ki?

Hiába a választék egyik utolsó, nagyjából még Mercinek kinéző darabja, a klasszikusokhoz szokott szem már alig látja benne a régi vonalakat. Avantgard kivitelben a csillag sem a motorháztetőn, hanem a keret nélküli, vastagon csíkozott hűtő közepén feszít. Én korábban viszolyogtam ettől az utólagos extrától, mert minden régi Mercin esetlenül néz ki, de a 3-as BMW-nél is sportosabb fazonú C osztályt már csak így rendelném, és nem kellene féltenem a jelvényt sem, ha leparkolok valahol. Aki viszont nem tart ilyesmitől, válassza a Classic maszkot, csempészen egy kis nosztalgiát az autójára, ha már az egyszer eltalált, szögletes lámpákat lekerekítették. Nehéz megérteni, miért kellett ehhez a csehektől ihletet meríteni.

Attól persze még nem fogják Skoda Octaviának nézni, hogy lekoppintották a lámpáit, az új E osztály viszont már eszünkbe jut róla, ha jó szögből hunyorítunk rá. Ami a képeken kiábrándító volt, élőben sokkal jobban mutat, bár korábban büszke voltam rá, hogy a szétfolyó, kereklámpás előd után mert szögletes lenni. Nemcsak a sziluettje, hanem a belső elrendezése is átalakult, a helyzetjelző fentről belülre költözött, az index egy LED-es csík lett, és oldalról alulra került. A hátsó lámpákat sem hagyták érintetlenül, ha már hozzáfogtak, hogy aktuálisabbá tegyék. Az eredmény mégsem elég meggyőző ahhoz, hogy elhiggyem, tényleg szükség volt rá.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mintha a Skoda Octavia fényszóróit látnánk, élőben mégis jó az összhatás

Műszaki tartalom

A presztízs után elvileg ez terelgetné a Merci felé a legtöbb cégvezetőt és orvosházaspárt, de a márka ma már nem a fellegekből néz le a többiekre, inkább csak magabiztosan tartja velük a lépést, cserébe az ára is a prémium konkurensek szintjén marad. Nagy meglepetést nem tartogat, de a 220 CDI névre hallgató 2,2 literes dízel még mindig az élvonalba tartozik. Elsőre nem úgy tűnik, de bőven van elég nyomatéka és ereje, hogy a kicsi, mégis masszív karosszériát lendületesen mozgassa, és egy jót autózhassunk a sportosra hangolt C osztállyal. Gázadáskor finom mormogással jelzi, hogy dolgozik, de utazótempónál már a zajszigetelések győznek. Szándékos spórolással sem sikerült megközelíti vele a gyári fogyasztási értékeket, de a kedvező, 6,5 literes átlagba még egy kis szerpentines kanyargás is belefért.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A 220 CDI-nek szép a hangja, jól megy, és alacsonyan tartható a fogyasztása

Hétfokozatú automata váltója már nem Comfortnak, hanem Ecónak hívja az öreguras kapcsolgatást. Ha a kényelmes andalgás helyett a tempós haladásra szavazunk, válasszuk a Sport fokozatot, sokkal dinamikusabb lesz a viselkedése. A manuális módot viszont akár ki is hagyhatták volna. Ez a jobbra-balra billentgetős megoldás egy konzervatív mérnök bosszúja lehet, akit rávettek, hogy ilyet tervezzen. Ritkán használom, most sem kedveltem meg. Ha nem tudom, hogy ez már hétfokozatú váltó, fel sem tűnt volna. Jól működik, de nem kapcsol olyan gyorsan és simán, mint a BMW nyolcfokozatú szerkezete. Kellemes az összeállítás, de a hatfokozatú kézi váltó talán kivételesen jobban illene a mozgékony C osztályhoz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Sportosan vezethető és jól kezelhető a C osztály, a 3-as BMW a nyakán érezheti a leheletét

Milyen vezetni?

Mint egy régi Mercedest és egy BMW-t együtt, új kiadásban. Kormányzása olyan súlyos és annyi erőt kíván, mint a régi modellekben, de könnyebben visszatalál középállásba, és érzékenyen reagál a mozdulatainkra. Továbbra is hidraulikus, bár a BMW-hez képest kevesebb visszajelzést érzünk rajta keresztül az útról. Az egész autó nem olyan lágyan kényeztető és túlmotorizált, mint nagyobb testvérei. Egyformán használhatjuk kényelmes városi gurulásra és örömautózásra is. Az egyik pillanatban még csordogálunk a dugóban, a következőben már tempósan közelítünk egy visszafordító kanyarba, hagyjuk, hogy szépen meginduljon a hátulja, és az ESP vessen véget a mókának. Érezzük és élvezzük, hogy vezetjük, nem elég tekergetni a kormányt, és egyszer csak unottan tudomásul venni, hogy megérkeztünk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ideálisak a C osztály méretei, van benne elég hely, de szűk utcákban is el lehet vele férni

A régi mercis élményhez sokat tesz hozzá a modernizált, mégis klasszikus belső. Szögletes műszerfala, az ajtókárpitok, valahogy az egész a 190-esre emlékeztet. Végre megint rövid a műszerfal, és újra vékonyak az A oszlopok, miért nem tudják ezt mások is utána csinálni? Még mindig csak egy bajuszkapcsolót kap az index és az ablaktörlő, előttünk és a hátsó ablak fölött is ott vannak a parkolóradar LED-jei, a kézifék lábbal rögzítős, kézzel oldós, ahogy mindig is volt, és úgy tűnik, lesz is. Nálam a C osztály a befutó a márka mostani kínálatából, mert még mindig igazi Mercedes benyomását kelti, de pont annyival feszesebb és vagányabb a többinél, hogy képes legyen elterelni a figyelmemet a 3-as BMW-ről.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Igényesebb lett a beltér, nagyszerű a CLS kormánya

Milyen benne utazni?

Nehéz dolga van a C osztálynak, mert mindent tudnia kell, amit egy Mercitől elvárnak, de hagynia kell érvényesülni a nagyobbakat is, melyekből bőven akad még a kínálatban. Ezt a high-tech extrák hiányával sikerült elérni, az összeszerelés és az anyagminőség azonban kiváló, méltó a nagy csillaghoz az elején. Gyönyörű és kézbesimuló az új, CLS-ből való sportkormány. A műszerfal teljesen átalakult, érezhetően lavíroz a konzervatív és a modern stílus között, de illik a C osztály kettős személyiségéhez. A legkisebb limuzin vevőinek jó hír, hogy minden modellben ugyanezek a gombok és kapcsolók vannak, semmiről sem marad le, aki ezt választja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Csaknem minden izzó LED-ekből áll, klasszikus csillaggal is kapható a C osztály

Szebb rajzolatú kijelző került a műszerek közepébe, igényes az összhatás, de a számok háttérvilágítása inkább a szépséget, mint a jó olvashatóságot erősíti. Térkínálata megfelel a prémium konkurenseknek, négy embernek pont elég a hely, de látszik, hol húzták meg a kategória határait. Egyedül a puha ülésekkel nem voltam megelégedve, nem rosszak, de nem is tartanak elég jól, pedig a hosszú utakon, amilyenekre a C osztály is való, szükség lenne rá. Nem kényeztető, de otthonos a belső, a súlyos ajtók kint tartják a zajokat, és a precíz, elöl-hátul több lengőkaros futómű rugózási komfortja is hozza a kötelezőt.

Cikkajánló

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Fotó: Szabó Pál [origo]

Forrás: [origo]

Családon belüli gyilkos -
BMW 320xd-teszt

Jeles négyes -
Audi A4-teszt

Csőgyári capriccio -
Lexus IS-teszt



Megéri az árát?

A C220 CDI 10,4 millió forinttól elérhető, tehát - hogy hatásvadász hasonlattal éljünk - három új Suzuki Swift áráért ülhetünk Mercedesbe, de az érdekesebb extrákért jócskán rá kell fizetni az alapárra. BMW 320d-t néhány forint híján tízmillióért, Audi A4 2.0 TDI-t 9,2 millióért kaphatunk. Nem kiugró az árkülönbség, de látszik, hova pozícionálták a Mercedest. Ezen a szinten már ízlés és stílus kérdése, hogy melyik áll közelebb a szívünkhöz. Szerencsés a helyzet, mert mindhárom autó önálló egyéniség. A C osztály mellett szól a márka eredeti szellemiségét tükröző kivitelezés és minőség, ráadásul kezelhetőségével sem marad le ellenfelei mögött. Továbbra is elsősorban azok érzik magukat jól benne, akik a márka elkötelezettjei, ők viszont nem bánják majd meg, hogy kitartottak mellette.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hasonló teljesítményű motorral alig drágább, mint a BMW és az Audi

Összegzés

Mindig szimpatikus volt a C osztály, de nem hittem, hogy éppen a legkisebb hátsókerék-hajtású modell viszi tovább a nagybetűs hagyományt. A régi Mercik szelleme tovább él benne a frissítés után is. Klasszikus stílusával azoknak lehet jó választás, akik a márkától elsősorban nem fényűzést és csúcstechnológiás megoldásokat, hanem egyszerűen jó minőségű autót várnak. Fiataloknak szánták, ők nem is fognak fanyalogni, mert olyan vezetési élményt nyújt, amelyet bajor konkurense sem csinál sokkal jobban. Az már a küszöbön lévő 3-as sorozat feladata lesz, hogy ezt megcáfolja.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 2143 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 125 kW (170 LE)/3000. Nyomaték: 400 Nm/1400-2800. Sebességváltó: hétfokozatú automata. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4591/2008/1447 mm. Tengelytáv: 2760 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1549/1552 mm. Tömeg: 1600 kg. Terhelhetőség: 515 kg. Csomagtartó térfogata: 475 l. Üzemanyagtartály térfogata: 59 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 8,4 mp. Végsebesség: 232 km/óra. Átlagfogyasztás: 4,4 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 6,5 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 117 g/km.