A Fiat többségi tulajdonába került a Chrysler

Vágólapra másolva!
Két évvel a csődeljárást követően a Chrysler megszabadult minden állami támogatástól és a Fiat-csoport többségi tulajdonába került.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kincstárügyi minisztérium eladta a maradék részesedését a Chrysler Group LLC vállalatban az olasz Fiat SpA-nak. A 6 százalékos pakettet képviselő 98 461 részvényért az olasz autógyár 500 millió dollárt fizetett. A kanadai kormány szintén pénteken adta el a Fiatnak saját 1,5 százalékos részvénypakettjét 125 millió dollárért.

A Fiat 75 millió dollárért megvásárolta az UAW szakszervezet nyugdíjalapja birtokában lévő Chrysler részvényekre az amerikai kincstár és a kanadai kincstár által tartott vételi opciókat is. Az amerikai kincstár 60 millió dollárral, a kanadai 15 millió dollárral részesült az összegből. Az utolsó állami részesedések megvásárlásával a Fiat részesedése 46 százalékról 53,5 százalékra emelkedett a Chrysler autógyárban. A többségi pakett birtokában a Fiat nevezheti ki a Chrysler kilenctagú igazgatótanácsának többségét. Az új igazgatótanács összetételét valószínűleg a Chrysler jövő keddi negyedéves beszámolója alkalmából rendezett telekonferencián hozzák nyilvánosságra.

Az amerikai kincstár 12,5 milliárd dolláros támogatással mentette meg 2009-ben a Chrysler autógyárat és pénzügyi érdekeltségét a csődtől a gazdasági válság idején. A vállalatot két részre, az "Old Chrysler" és a "New Chrysler" egységekre bontották. A Fiat a "New Chrysler" felett vette át a vezetést. Azóta a "New Chrysler" a támogatásból 11,2 milliárd dollárt visszafizetett, az utolsó 5,1 milliárdos részletet az idén májusban. A kincstár az "Old Chryslerre" jutó 1,3 milliárd dolláros különbözetet veszteségként írja le. Kanada 842 millió dollárt veszít.

A 2009-es csődeljárás keretében a Fiat 20 százalékos részesedést kapott a Chrysler irányítása és technológiai know-how fejében. A Fiat egyúttal opciót kapott részesedésének 5-5 százalékos lépcsőkben történő növelésére is a Chrysler gazdálkodására kikötött teljesítmény kritériumok elérésekor. A Chrysler 116 millió dollár nyereséget ért el az idei második negyedévben és az idei évre 200-500 millió nyereséget jelez előre. Eladásai júliusban 30 százalékkal múlták felül a tavaly júliusit. A Chrysler eredményeit mostantól a Fiat konszolidálja.