Az ideális céges autó - BMW 520d-teszt

BMW 520d M
Vágólapra másolva!
Egy kigyúrt üzleti limuzin, ami valójában koplalással tartja magát formában. A BMW legfontosabb szedánja kétliteres dízellel sem okozott csalódást.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A legkeresettebb 5-ös BMW is lehet belőle, a 184 lóerős dízelmotor kiváló választás
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Egy időben az 5-ös BMW-hez leginkább illő motort a háromliteres dízel testesítette meg, de a korábbi ötös BMW-ből meglepő módon a legkisebb turbódízel motorral szerelt 520d tette rám a legmélyebb benyomást. Nem az volt a legerősebb, a legjobban felszerelt, vagy éppen a legszebb változat, de mindent összevetve a logikus választás. Pont ezért az új 520d-től is sokat vártunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az M sportcsomag sokat javít az autó megjelenésén, de 1,4 millió forintba kerül

Mi ez, és mi az új benne?

Az 5-ös sorozat a BMW egyik legfontosabb modellje: bár nem adnak el belőle annyit, mint a hármasból és az egyesből, de a bemutatóján hallottak szerint ez termeli a legtöbb profitot. Az új F10-esnek nehéz dolga van, a korábbi E60-as volt az eddig legsikeresebb 5-ös, ezt kellene megverni.

Nehéz lesz, az E60-as műszakilag és vezetési élményben magasra tette a lécet, de az eddig tesztelt modellek (535i, 530d, 530d Touring) alapján nagy sikereket érhet el az ötös. Ebben nagy segítségére lehet az általunk most tesztelt 520d-verzió, amely a dízelkínálat alapja, valamint egy szűk réteget megnyerhet az új M sportcsomag is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Automata váltóval is 7 liter/100 km vegyes átlagyfogyasztást mértünk

Hogy néz ki?

Amikor először járt nálunk az új 5-ös BMW, akkor még nehéz volt megmondani, hogy pontosan milyen fogadtatása lesz a korábbinál visszafogottabb formának. A Chris Bangle-féle (a BMW korábbi formatervezője) előző generációhoz (E60) képest kevésbé izgalmas új F10-est akár visszalépésként is lehetne értékelni, de még az is lehet, hogy ennek is annyira kiváló lesz a fogadtatása, mint a megjelenésekor vitatott E60-asnak.

Az biztos, hogy első látásra a 7-es kicsinyített mása, emiatt a vonalai inkább az eleganciát erősítik. Ehhez képest az M-es csomag kicsit feltupírozza a megjelenését, már elhihetjük azt is, hogy ez is alapvetően egy sportos génekkel rendelkező BMW. Az M-es első lökhárító karaktert ad az orrának, miközben az amúgy is erős hátsó részt a fekete betét kicsit még javítja. Érdekes módon ennek az autónak a fehér szín is jól áll, de találni még bőven olyan fényezést, amivel jól néz ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A sportfutóműnek köszönhetően még jobb érzés vezetni

Műszaki tartalom

Nagy újdonság nincs az autóban, de mégis sok részlete izgalmas. A kétliteres turbódízel sok lépcső után jutott el arra a szintre, hogy már 184 lóerő és 380 Nm leadására képes. A jelenlegi legjobb kétliteres dízel díját csak azért nem nyerheti el, mert a bajoroknak van ugyanebből egy duplaturbós változata is, amely még erősebb. Kicsit furcsa visszagondolni, hogy alig nyolc éve az E39-esből az 530d volt 193 lóerős (410 Nm), most pedig már a kétliteres dízel is tud majdnem ugyanennyit.

Igazából a nyolcfokozatú automata sem most mutatkozott be számunkra, sok új BMW-modellben próbáltuk már, de mindig meglepődünk rajta, hogy mennyire jól teszi a dolgát, jelenleg ez a legjobb automata váltó. Az X3-asban már ugyanezt a motort, ezzel az automatával úgy is lehet rendelni, hogy start/stop automatika is jár hozzá, de a tesztautó még ennél korábbi megjelenésű, ezért nem tudta lámpánál leállítani a motort.

Az új ötös ugyanarra a padlólemezre épül, mint a nagyobb 7-es, az egyterűs 5-ös GT, vagy az éppen most megjelenő 6-os sorozat, amelyből a kabriót nem is olyan régen teszteltük. Az alumíniumból készült, kettős keresztlengőkaros első és a többlengőkaros hátsó futóműnek csak a hangolása változott, az is csak az M-csomag miatt. Kicsit keményebb, ezáltal közvetlenebb az autó.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A nyolcfokozatú automata ebben is bizonyított, a kormányról is lehetett kapcsolni

Milyen vezetni?

Már teszteltünk pár 5-ös BMW-t, a korábbiakhoz képest itt a kisebb motor és a sportos futómű hozhatott változást. Őrült különbségeket nem lehet érezni, bár kanyarokban kétség kívül jót tesz vele, hogy a "kicsi" motor könnyebb is. A sportfutómű miatt kicsit jobban ráz, de nem bántóan, miközben a vezetési élmény javult. Nagyon jól tart a gyors kanyarokban, de alapvetően most is inkább orrtolósra hangolták, csak hatékony gázkezelésre indul el a hátulja. A pontos kormányzás, az erős fék eddig is alap volt, most a kisebb tömeggel még inkább elbír ez a fék, miközben az irányíthatóság érzésre is jobb. A nyolcfokozatú automatával elérték azt, hogy ezentúl már csak spórolási szándék miatt gondoljunk a hatfokozatú kéziváltóra,hisz az automata gyors, de tud észrevétlenül, vaj puhán váltogatni is.

Az autó ezzel a motorral ugyan nem sportkocsi, de mégis többet hitet el magáról, mint aminek néztük. A motor rugalmassága is kiváló, előzéseknél nagyon gyorsan pörög fel, miközben az automata szorgosan váltogat. A fogyasztásra sem lehet panasz, városban 7-8, autópályán 6-7, országúton pedig 5-6 liter közötti értékek jöttek ki, így a vegyes átlag pontosan 7 liter/100 km lett.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A sportülések kiválóak, az M-csomag majdnem minden eleme javít az autón

Milyen vele utazni?

Az eddigiekből akár azt a véleményt is le lehetne szűrni, hogy az M-es csomag miatt az ötösből egy kellemetlen sportos autó lett, de ez nem igaz. A futómű keménysége miatt ugyan minimálisan veszített a komfortból, de cserébe kicsivel jobb vezetni. A kényelemmel azonban most sincs nagy gond, sőt az első sportülések kifejezetten kényelmesek és még jól is tartanak. Hátul inkább a térkínálatot érdemes kiemelni, így magasabb felnőtteknek sem lehet panasza.

A menetkomfortot a továbbra is kiváló zajszigetelés is segíti, ha valaki nyugodtan vezet, akkor a motor szinte észrevehetetlen, a futóműzaj alig hallható, míg a szélzaj csak nagy sebességtől erősödik. Az 5-ös BMW tehát ezzel a felszereltséggel is tökéletes utazóautó, amelyet az 520 literes csomagtartó is tovább erősít.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A hátsó térkínálatra sem lehet panasz

Megéri az árát?

Bár az alap 520d "csak" 11,7 millió forintba kerül, arra viszonylag kicsi az esély, hogy a leendő tulajdonos megelégedjen ezzel a felszereltséggel. Márpedig majdnem minden jó extráért fizetni kell, némelyikért nem is keveset. Hétszázhúszezer a professzionális navigációs rendszer, 686 ezer a kiváló automata váltó, és 1,4 millió forint az M-es csomag. Ebben benne van az szövet/alcantara borítású és kiválóan tartó sportülés, a bőr sportkormány, az M-es alumínium díszítőelemek, ajtóküszöbök, lábtámasz. Kívülről az M-es lökhárítók és a 18 colos könnyűfém felnik lehetnek feltűnők, amihez természetesen egy sportfutómű is jár.

Kicsit zavaró, hogy az automatikus klímának egy ilyen autóban felára van (116 700 Ft), de még ennél is érthetetlenebb, hogy az USB-csatlakozóban mi kerül 87 ezer forintba. A parkolást segítő rendszer mellé (236 400 Ft) még 122 ezer forint a tolatókamera, de a Xenon-fényszóró (271 400 Ft) mellett is 78 ezer a fényszórómosó. Az ilyen tételeknek köszönhetően a nem full extrás tesztautó is 16,4 millió forintba kerül, vagyis sikerült még 4,7 millió forintot elkölteni az autóra. Természetesen ez a jelenség a prémium márkáknál megszokott, de mégis furcsa, hogy egy jól felszerelt kompakt árát otthagyjuk még pluszban.

Cikkajánló

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Forrás: [origo]

Fotó: Gulyás Péter [origo]

Arany középút -
BMW 530d-teszt

Méltó az elődökhöz
Mercedes-Benz E 350 CGI

Államtitkárok álma -
Audi A6-menetpróba





Ha a konkurensekhez nézzük az 520d árát, akkor már nem olyan vészes a helyzet. A Mercedes-Benz E220 CDI (170 LE) 12 millió forintról indul, az új Audi A6-osból a kétliteres, 177 lóerős dízel indulóára 11,8 millió forint. Teljesen azonos felszereltséget szinte lehetetlen összehozni ezeken a modelleken, de körülbelül azonos felszereltség mellett sincsenek ordító különbségek. A japán vetélytársakkal nehéz összemérni, mivel a Lexus GS-ből nem létezik dízel változat, csak hibrid, míg az Infiniti M-ből háromliteres dízel vagy a hibrid közül lehet választani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
16,4 millió forint kicsit sok érte

Összegzés

Az ötös BMW nagyon jó autó, de az M-es csomag még izgalmasabbá teszi. Nincs nagyon nagy változás a normál változathoz képest, de mégis kívülről kicsit szebb,belül igényesebb, vezetni kicsit élvezetesebb. Kicsit furcsa döntés egy sportos kisugárzáshoz kétliteres dízelt párosítani, de a bajorok 184 lóerős dízele igazi remekmű. A hangja nem a legszebb, de a menetteljesítményei megfelelőek ahhoz, hogy akár lendületesen is el lehessen vele járni, és még a fogyasztása sem veri az eget. Üzeleti autónak kiváló választás, bár a hathengeres hang kicsit hiányzik belőle.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1995 cm3. Furat/löket: 84/90,0 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 135 kW (184 LE)/4000. Nyomaték: 380 Nm/1900-2750. Sebességváltó: nyolcfokozatú automatikus. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/hűtött tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4899/1860/1464 mm. Tengelytáv: 2968 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1600/1627 mm. Tömeg: 1715 kg. Terhelhetőség: 535 kg. Csomagtartó térfogata: 520 l. Üzemanyagtartály térfogata: 70 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 8,1 mp. Végsebesség: 225 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,2 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 7,0 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 137 g/km.