Magukat vezetik a jövő Volkswagenjei

Vágólapra másolva!
Félautomata üzemmódban is képesek lesznek közlekedni a Volkswagen jövőbeli modelljei. A vezetés biztonságát segítő rendszer emberi felügyeletet igényel, beavatkozni viszont csak szükség esetén kell.
Vágólapra másolva!

A német gyártó Temporary Auto Pilot (TAP) néven fejleszti a kísérleti stádiumban lévő rendszert. Bizonyos feltételek teljesülése esetén akár 130 km/órás tempóval is képesek lesznek félautomata üzemmódban közlekedni a TAP-pal felszerelt autók.

A rendszer több, jelenleg is használt biztonsági extrát, adaptív tempomatot és sávtartó asszisztenst egyesít magában. Bekapcsolása után a TAP képes az autópályán beavatkozás nélkül elvezetni az autót, de a sofőr vészhelyzetben felülbírálhatja az elektronikát.

A Volkswagen európai uniós pénzből, az intelligens közúti járművek kifejlesztésére irányuló HAVEit (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport) program keretében fejlesztette a rendszert, amelyhez hasonlóval már évtizedek óta kísérleteznek. Dr. Jürgen Leohold fejlesztési igazgató szerint a TAP nagy lépést jelent a teljesen automata és balesetmentes vezetés irányába.