600 lóerős Octavia RS-t készített a Skoda

Skoda Octavia RS Bonneville Special
Vágólapra másolva!
Az RS modell tízéves évfordulójának alkalmából a Skoda egy hatszáz lóerős különleges Octavia RS-sel indul egy neves angliai gyorsulási versenyen. Cél a 200 mérföldes sebesség elérése.
Vágólapra másolva!

A Skoda a Bonneville-i fesztiválon egy rekordot szeretne megdönteni ezzel a különleges Octavia RS-sel, át akarják lépni a 200 mérföld/órás, vagyis a 320 km/órás sebességet. A kilenc mérföldes gyorsulási versenyre nagyon felkészültek, a márka technikai csapata az utóbbi hónapokban Milton Keynesben dolgozott együtt a REVO Technik tuningcéggel.

A kétliteres TFSI erőforrást alaposan átépítették: kapott egy nagyobb Garrett turbót, és úgy programozták át, hogy a 120-as oktánszámú versenybenzint is bírja. Ennek köszönhetően a motor 600 lóerő és 450 Nm leadására képes, amihez már hozzá kellett igazítani szinte mindent.

Forrás: Skoda

A biztonság kedvéért az autó bukócsövet kapott, az ablakokat berácsozták, de van tűzoltó-berendezés és fékezőernyő is. A futóműben a lengéscsillapítókat két utas KW versenygátlókra cserélték, a karosszéria is 50 mm-rel közelebb került a földhöz. Érdekes módon a fékeket nem erősítették nagyon meg, mint ahogy a váltó is az Octavia Greenline-ból lett pár átalakítás után átépítve, de kapott még egy sperr-differenciálzárat is.

A végeredmény megdöbbentő, bár még a gyáriak sem tudják, hogy a verseny abroncsokkal hogyan gyorsul majd az Octavia nulláról százra. Nem is ez a lényeg, ők a 320 km/óra feletti tempóra gyúrnak, ilyen gyorsan még nem ment Skoda.

Forrás: Skoda