Légpárnás Volkswagen-tanulmány Kínából

Vágólapra másolva!
Egy frissen végzett kínai formatervező légpárnás autót tervezett. Az Aqua névre keresztelt üzemanyagcellás tanulmányt az autóval járhatatlan terepek gyors és környezetbarát jövőbeli közlekedési eszközének szánta.
Vágólapra másolva!

Forrás: Volkswagen

Az egyszerűen Aqua néven bemutatott tanulmány Juhan Zang, a 21 éves kínai ipari formatervező munkája. Zang a kínai terepjáróprojekt keretein belül álmodta meg a jövő közlekedési eszközét, melyet James Bond is megirigyelhetne. A furcsa formájú járgányt egyszerre több motor hajtja, az egyik a légpárna felfúvásáról és a talaj fölé emelésről, két turbina a meghajtásról, másik kettő pedig az irányításról gondoskodik.

Forrás: Volkswagen

Az Aquát elvileg semmi sem állíthatja meg, szilárd burkolaton, havon, jégen és persze vízen is lehet vele közlekedni, mert a nagynyomású sűrített levegő mindig a felszín fölé emeli. Kétüléses, futurisztikus utasterébe a tengeralattjárókhoz hasonlóan egy kerek nyíláson át juthatunk be a jármű tetején.

Forrás: Volkswagen

Terve az Audi és a Bugatti formanyelvéből is merít, orrára mégis Volkswagen-embléma került hagyományos hűtőráccsal és fényszóróval. Ezen kívül csupán a kerekekre emlékeztető, kihajtható oldalsó turbinák és a megszokott üvegfelületek miatt látszik autónak az Aqua.

Forrás: Volkswagen

A jövő járműve hatékony és környezetbarát. Hidrogénnel működő üzemanyagcellás rendszer ad energiát az elektromotoroknak, helyi károsanyag-kibocsátása tehát nincs. Megvalósítása ugyanakkor hatalmas összegekbe kerülne, de biztosan sokan érdeklődnének egy ilyen szerkezet iránt, akár az is elképzelhető, hogy a Volkswagen egyszer szériagyártásba küldi a légpárnás autót.