A férfiakat jobban kiborítja a dugóban való ácsorgás, mint a nőket

Vágólapra másolva!
Egy brit kutatók által készített felmérés szerint a nőkénél hétszer gyorsabban emelkedik a férfiak stressz-szintje a forgalmi dugóban. Ez nem csupán a balesetveszélyt növeli, hosszú távon egészségi problémákhoz is vezethet.
Vágólapra másolva!

Senki sem szeret dugóban ücsörögni. Lassan csordogálva, lépésről-lépésre haladni az autóval időveszteséget és elvesztegetett üzemanyagot jelent, nem beszélve a feszültség okozta balesetveszélyről. Tovább ront a helyzeten, ha a sofőr fokozatosan elveszíti a türelmét. Egy brit felmérés szerint a férfiak hajlamosabbak erre, mint a nők. A szakértők a nyálban kimutatható stresszhormon termelődését vizsgálták.

Kiderült, hogy ugyanabban a dugóban ülve a nők stresszhormonszintje csupán 8,7 százalékkal nőtt, a férfiaké pedig 60 százalékkal. Ez emelkedő vérnyomáshoz, szédüléshez és légzési problémákhoz vezethet, miközben a vizsgálatban résztvevő nők 67 százaléka és a férfiak 50 százaléka 20 perc ácsorgás után még nem érezte magát dühösnek. Az egészségi tünetek veszélyes helyzeteket okozhatnak a közlekedésben, és hosszú távon is károsak lehetnek a szervezetre.

A kutatók szerint a stresszhelyzet növekedésének hátterében a férfiak eltérő problémakezelése áll. Bár semmit sem tehetnek a sűrű forgalom ellen, csak ülnek és bosszankodnak, miközben a nők változatos módszerekkel terelik el a figyelmüket a problémáról. Dugóban ülve sokat számít, ha klímás autót vezetünk, vagy zenét hallgatunk. A britek ezen kívül énekléssel, telefonálgatással, evéssel, valamint sminkeléssel vagy borotválkozással töltik el a holtidőt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]