Én, a robot - Peugeot 308-menetpróba

Vágólapra másolva!
A Peugeot visszaadta a sofőr kezébe az irányítást és a robotizált helyett egy jól bevált kézi váltóval is elérhetővé tette a PSA saját start-stop rendszerét. A mikro-hibridnek becézett környezetbarát technológiát a felfrissített 308-asban próbáltuk ki.
Vágólapra másolva!

Fotó: Balogh Bence [origo]

Négy év alatt Európa szerte közel egymillióan döntöttek a Peugeot 308 ferdehátú, kombi és nyitható keménytetős kivitele mellett. Egyterűekre rímelő, pazarul berendezett, tágas és praktikus karosszériája, nyomatékos, csendes dízelmotorjai és kedvező ár/érték aránya itthon is sokak kedvét meghozta a kompakt Peugeot-hoz. Gyökeres változtatásokra nem is volt szükség, a modellfrissítésnél a franciák a részletekre összpontosíthattak. Az eltelt idő nyomait határozott mozdulatokkal leradírozták a karosszériáról és apróságokkal piacképesebbé tették a motorokat is, hogy a modellváltásig elég idő maradjon kitalálni, mi legyen az utód neve.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Hatalmas a csomagtartó nyílása, nagyok az üvegfelületek

A csinosítást valószínűleg odabent kezdték meg, de hamar rájöttek, hogy ehhez a hangulatos és igényes belsőhöz sokat már nem lehet hozzátenni, ezért gyakorlatilag érintetlenül hagyták az utasteret. Cserébe kívül kevés munkával, mégis látványosan változtattak a 308 karakterén. A komplett orrészt kicserélték, a motorháztető a régi maradt, de a lámpa fölötti hajlítás íve már nem egy Forma-1-es stílusú orrban, hanem egy lágyan levezetett ívben végződik, amely alól eltüntették a hatalmas vicsorgó levegőbeömlőt. Helyére egy kisebb és kevésbé vigyori, finomabb darab került, amely egyúttal az 508-as orrára is emlékeztet.

Fotó: Balogh Bence [origo]
A nagy száj maradt, a vicsorgó arcot szigorú ábrázat váltotta fel

Lekerekítették a fényszórók alsó ívét, így már ijesztően hasonlítanak a Renault Fluence első lámpáira, környezetük azonban éppen annyira különbözik a konkurencia limuzinjától, hogy legfeljebb egy alkatrészraktárban okozhat félreértést. Egyes kiviteleken ezüst helyett feketére színezték a lámpák betétjét, az igazi újdonság mégis a szépen kivitelezet LED-es nappali fény. Fotón szélesebbnek és laposabbnak tűnik, élőben inkább kecsesebbnek és igényesebbnek látszik mindezektől a jól ismert forma. Hátul semmi sem bántotta a gyáriak szemét, csupán az ötajtós csomagtartójára pattintottak egy felesleges díszlécet, amiről felismerhető az új 308-as.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Kikapcsolt lámpánál stílusos LED-es nappali fények világítanak

25 kilótól szabadították meg a karosszériát, amely a csökkentett gördülési ellenállású, 16 colos abroncsokkal és a kedvező 0,28-as alaktényezővel együtt segít csökkenteni a meglévő, Euro5-ös szabványra optimalizált négyféle benzines és dízelmotor károsanyag-kibocsátását. Egy szebb és tisztább jövő érdekében a PSA konszern nekilátott, hogy elkészítse saját start-stop rendszerét. Az e-HDi technológia alapja egy elektronikus befecskendezés-vezérléssel kiegészített, önindítóként is működő generátor, melynek vezérlése a fékenergiát hasznosítja, így megkönnyíti az indítást és megérdemli, hogy a franciák mikro-hibridnek hívják.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Se többet, se kevesebbet. Az erősebbik 1,6 literes motor kézi váltóval ideális választás

A Peugeot dízelhagyományaira támaszkodva az 1,6 literes 112 lóerős gázolajoshoz kapcsolták az e-HDi rendszert. Más motorhoz egyelőre nem kapható, a Citroën C4-esben ugyanezzel a motorral és kizárólag hatfokozatú robotizált váltóval mutatkozott be. A 308-as már meg is tette az első lépést a kínálat bővítéséhez és a szokást igénylő, kissé bólogatósan kapcsoló robot helyett végre kézi váltóval is bemutatta. Érdemes volt, az e-HDi nagyszerűen teszi a dolgát, gyakorlatilag észrevétlenül működik. Kézi váltóval 20, robotizálttal 8 km/óra alatt lekapcsolja a motort és leheletfinoman, 400 ms alatt újraindítja.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Szép, de túl nagy az alap kormány

Ezzel nem pusztán a remegésmentes indítózástól kímél meg, hanem azt is megengedi, hogy beleszóljunk a működésébe. Nagyon jó érzés robotnak lenni a 308-asban, és úgy kihasználni a 15 százalék fogyasztáscsökkenést és az 5 g/km-rel kevesebb kipufogott szén-dioxid mennyiséget, hogy akkor indítjuk újra a motort, amikor szeretnénk, így lámpánál ácsorgás közben vagy kereszteződésekben is plusz agymunka nélkül használhatjuk. Szívesen látnám ezt az eltalált rendszert más Peugeot-kban is, szerencsére nem kell az elérhető legdrágább modellt választani ahhoz, hogy nyugodtabb lelkiismerettel autózhassunk.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Hosszúkás hátsó lámpája miatt kevésbé dinamikus az SW formája

A nizzai bemutatón kipróbált, erősebbik alap dízel/kézi váltó konfiguráció ideális választás a 308-ashoz. Bár a 112 lóerő kevésnek tűnik, legnagyobb, 270 newtonméteres nyomatéka éppen a napi rutinszerű vezetés közben használt fordulatszám-tartományban jelentkezik, de a pörgetést is jól tűri, szépen veszi a fordulatot. Ennyi dinamizmus bőven elég ahhoz, hogy a családdal és csomagokkal megpakolt SW-vel se legyen életveszélyes egy előzés. A várva-várt kézi váltó hozza a formáját, franciásan szétszórt, de könnyen mozog és komolyabb akadás nélkül használható, a hat fokozat kiosztása is igazodik a motor karakteréhez.

Fotó: Balogh Bence [origo]
A kombi, azaz az SW változat hét üléssel is rendelhető

Bár a Peugeot-nak mindig sportosabb arculatot szánt a PSA konszern, a 308-as kifejezetten lágyan rugózik, még a magasabb fekvőrendőrökön is kényelmesen ringatózva lép át, mégis magabiztosan fogja az utat. Szerpentinen is szépen tarthatjuk az ívet az elektrohidraulikus szervokormánnyal, melyet meglepetésre a szokásosnál nehezebbe hangoltak, ettől nem lett sokkal közvetlenebb, de összességében jól irányítható vele a magas építésű autó. Amikor a felszereltségek és az opciók között mazsolázunk, érdemes a kisebb átmérőjű és vaskosabb sportkormányhoz ragaszkodni, akárcsak a kisebb kerekekhez és a ballonos gumikhoz.

Cikkajánló

Fotó: Mudra László [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Renault Mégane 1.5 dCi EDC

Peugeot 308 BioFlex-teszt

VW Golf 1.2 TSI Bluemotion


Miután a kombiból átültünk a dízelkínálat csúcsát jelentő, hatfokozatú automatával szerelt 163 lóerős 2.0 HDi-be, alig éreztünk különbséget a kis dízelhez képest. Automatája finoman kapcsol, sportfokozatban pedig kitalálja a lendületes vezető gondolatát, de mindez nem sokat tesz hozzá az élményhez. Peres gumijai is inkább rontanak a komforton, melyre a nyugodt autózásról álmodó családok vágynak, és meg is kapják a 308-astól, amely továbbra is a kategória egyik legkényelmesebb és leghangulatosabb autója, hátralévő életére szépen kicsinosítva, környezetbarát motorokkal és a piac egyik legjobb start-stop rendszerével.