Családi vonások - Volkswagen Eos menetpróba

Volkswagen Eos
Vágólapra másolva!
Megkapta első jelentősebb modellfrissítését az életciklusa vége felé közelítő Volkswagen Eos. A keménytetős kabrió már jobban hasonlít a Golfra, és új kütyük is rendelhetők hozzá.
Vágólapra másolva!

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Az új lámpákkal sokkal harmonikusabb lett az Eos megjelenése
(Még több kép a galériában. Kattintson a képre!)

A Volkswagen viszonylag későn, 2005-ben csatlakozott a keménytetős kabriókat készítő autógyárak táborához. Talán a legnagyobb meglepetést az jelentette, hogy nem Golf kabriónak nevezték el a típust, pedig az alkatrészei - persze a bonyolult tetőmechanizmust és a karosszériaelemeket leszámítva - egytől egyig a Golfból érkeztek. Ennek a döntésnek az oka csak hat évvel később derült ki, ugyanis az Eos modellfrissítésével szinte egyszerre, pár hónapja bemutatták a Golf kabriót (magyarországi bevezetése még kérdéses) is, hagyományos vászontetővel.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A ködlámpák statikus kanyarlámpák is egyben. Megjelent a nappali fény az új fényszórókban

Aki vezetett már Opel Astra TwinTopot, Ford Focus CC-t, első generációs Renault Mégane CC-t vagy Peugeot 307 CC-t az megtapasztalhatta, hogy lenyitott tetővel ezek az autók egészen másképp viselkednek, mint csukottal, főleg rossz minőségű burkolaton. Elkezdenek remegni, mint a kocsonya, a kormány szinte kiugrik az ember kezéből egy-egy kátyún áthajtva, a lágy struktúra miatt az futómű útfogási képessége is romlik, és a padkára való felállás ellen is nyöszörgéssel tiltakoznak. Ezek a kellemetlen tulajdonságok lényegében ismeretlenek az Eos-tulajdonosoknak, ugyanis a Volkswagen kabriója, a tető helyzetétől függetlenül hozza a masszív német bunkerautó-érzést. Persze azóta már a Peugeot és a Renault is bemutatta újgenerációs CC-it, de merevségükkel még ezek sem értek a Volkswagen nyomába, bár sokat javultak.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
A parkolóradar azt is jelzi, ha nem elég hátul a hely a tető nyitásához

Még két lényeges dologban különbözik a vetélytársaktól az Eos: ennek a szélvédője nem nyúlik annyira hátra, ennélfogva nyitott tetővel nagyobb élményt ad a használata, mert az első ülésekből feltekintve nem egy vasgerenda, hanem az égbolt látványa fogadja a sofőrt és utasát. A másik, hogy használhatóbb benne a két hátsó ülés is, 175 centiméteres magasságig két felnőtt ember elfér egymás mögött.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Egyértelmű, hogy nyitott tetővel jobban működik a forma, de ez szinte minden CC-nél így van

Hat évvel a bemutatója után a Volkswagen kora nem a műszaki oldalon, hanem a rövid extralistán és a kissé unalmas megjelenésen látszódott, a mostani modellfrissítésnél így ezek kerültek célkeresztbe. Ahogy lassan minden "népautó", úgy az Eos is megkapta a hatos Golfnál bevezetett egységes márkaarcot: szögletes fényszórók váltották az ívelteket, és eltűnt a hatalmas krómozott felület az orráról. Már a hátsó lámpák is a Golf stílusát viszik tovább, és búrájuk alatt, égők helyett energiatakarékosabb és divatosabb fénykibocsátó diódákat találunk. Belül csak jelentéktelen változások történtek, a klímavezérlő panel már a legújabb egyen VW-darab, lecserélték a kormánykereket és színes kijelző és USB/iPod-csatlakozó is kérhető.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Alig különbözik a Golfétól a kissé komor és unalmas műszerfal, egy gombbal az összes ablak lejön

A tető továbbra sem a leggyorsabb a 25 másodperces nyitási idejével (308 CC: 20 mp, Mégane C: 21), viszont megmaradt az az előnyös tulajdonsága, hogy a vezető feletti rész csukott állapotban elcsúsztatható, mint egy normál tetőablak. Mondjuk ennek sok értelme nincs, hiszen ha jó az idő, az ember inkább az egészet lenyitja, ha pedig rossz, akkor még ezt sem nyitja ki. Újdonság, hogy a prémiumautókhoz hasonlóan a nyitás/zárás akár már a távirányítóval is történhet, ami rendkívül hatásos, ha valaki egy kávézó teraszán ülve szeretne villantani autójával. Persze ez nem alapáras, meg kell hozzá vásárolni 122 ezer forintért a kulcs nélküli rendszert. További tételekkel is bővült az extralista, már rendelhető automatikusan kormányzó parkolóasszisztens, hővisszaverő bőrkárpitozás, automata távfényvezérlés, vagy a csomagtartó méretére szabott, egyedi táskakészlet is.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Ezek a remek sportülések csak a dízelhez járnak. A bőr alig melegszik a napon a bevonata miatt

Nyitott tetővel akár autópályán is használható az Eos, persze ehhez fel kell szerelni a hátsó ülések fölé való szélfogó hálót. 100 km/óránál így egyáltalán nem, és 130-nál is csak alig kell felemelni a hangunkat a beszélgetéshez, még a zene is élvezhető marad. Aki kényes a frizurájára, annak érdemes kipattintani a szélvédő tetejéből a másik kis szélfogót, ami teljesen megszűnteti a légörvényeket az utastérben, cserébe viszont nagy tempónál zajos. Mi a szlovéniai menetpróbán inkább békén hagytuk, és élveztük az enyhe menetszelet és a csendesebb utazást a Portorož környéki utakon.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Teljesen megszűnteti a légörvényeket az ember arca körül, de megnöveli a zajt a kis szélfogó

A csendesség egyébként is az egyik legnagyobb erénye az Eosnak, még dízelmotorral is. Megdöbbentő, hogy a legzajosabból kapásból a legcsendesebbé váltak a márka dízelmotorjai, amikor bevezették a közös nyomócsöves befecskendezést (CR-TDI). Hang alapján még nyitott tetővel sem lehetett volna megmondani, hogy gázolaj hajtotta az Eost, viszont az is tény, hogy a régi kétliteres PD-TDI-k valahogy erősebbnek tűntek: ezzel a 140 lóerős motorral 120-130 km/óra fölött már csak komótosan gyorsult a másfél tonnánál is nehezebb kabrió. A modellfrissítésnél 0,3 litert faragtak a kétliteres dízel átlagfogyasztásából, ami a Magyarországon nem elérhető start-stop-rendszerrel és fékenergia-visszatáplálással (Bluemotion-csomag) tovább javulhatna. Nálunk 6,4 literes átlag jött ki a tesztút végére, kétharmad autópálya és egyharmad országúti vezetés után, ami jónak mondható.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Nem lehet felhajtani a tetőt a bepakoláshoz, mint az Astra TwinTopban

Újdonság a hatos Golfból átvett állítható keménységű lengéscsillapítás is (255 ezer forint), a mi fehér tesztautónkban ugyan ilyen nem volt, de nem is bántuk, mert az alap futómű is tökéletesen tette a dolgát: ahogy azt egy ilyen karakterű autónál kell, inkább a kényelmes futásra, mint az őrjítő kanyarsebességre optimalizálták. A GTI-szerű, masszív oldaltartású sportülések szinte már túlzásnak is tűntek egy ilyen kényelmes kabrióban, igaz, a másik választható motorhoz, az 1,4-es benzineshez hétköznapibb ülőalkalmatosságok járnak. Sajnos a dízelnél 1,1 millióval olcsóbb, 122 lóerős TSI-t nem tudtuk kipróbálni az idő rövidsége miatt, de akik vezették, elégedettek voltak vele. Menetteljesítményei csak hajszányival rosszabbak a dízel változaténál, és mivel a motor közel egy mázsával könnyebb a TDI-nél, kanyarban agilisabb, és kevésbé tolja az orrát vele az Eos.

Fotó: Gulyás Péter [origo]
Két bukókeret ugrik ki villámgyorsan a hátsó fejtámlák mögül boruláskor

A Volkswagen jobb összeszerelési minőségéhez, masszívabb karosszériájához és a vetélytársainál jobb értéktartásához magasabb vételár is társul, motortól és típustól függően a Renault Mégane CC-ért és a Peugeot 308 CC-ért 1,1-1,5 millióval kevesebbet kell fizetni, hasonló motorizáltság és felszereltség mellett. Az Eos ára az 1,4-es benzinmotorral 7,8, a kétliteres dízellel 8,9 millió forinttól indul, ez pedig még a vászontetős Audi A3 Cabrió áránál is magasabb 530, illetve 220 ezer forinttal, azonos motor esetén.

Cikkajánló

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Peugeot 308 CC-teszt

Renault Mégane CC-teszt

Ford Focus CC-teszt



Műszaki adatok VW Eos 2.0 CR-TDI DSG
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1968 cm3. Furat/löket: 87,5/83,1 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 103 kW (140 LE)/4200. Nyomaték: 320 Nm/1750-2500. Sebességváltó: hatfokozatú duplakuplungos. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4423/1791/1444 mm. Tengelytáv: 2578 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1545/1547 mm. Tömeg: 1533 kg. Terhelhetőség: 489 kg. Csomagtartó térfogata: 380/205 l. Üzemanyagtartály térfogata: 55 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 10,3 mp. Végsebesség: 207 km/óra. Átlagfogyasztás: 5,2 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 6,4 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 138 g/km.