Pedálvédő sárkánytól a világító halálfejig - napjaink tuningextrái

Vágólapra másolva!
A bólogatós kutya, a golyós üléshuzat és a "ne láss ki" rács már a múlté, de az autók felcicomázása még mindig nem ment ki a divatból. Tuning kiegészítők széles skálája várja, hogy megtörhesse a gyári állapot kínzó harmóniáját.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem fénykard, hanem az esti feltűnés eszköze: neoncső
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

A kettes Golf már elmúlt huszonöt éves, amikor Petihez került. Hiába lett meg elsőre, a jogsi sajnos elvitte a hosszan gyűjtögetett zsebpénz felét, úgyhogy a közeli kereskedésben sokáig nézegetett hármas BMW helyett a GTI nyert. Persze nem egy gyári sportmodell, de a Golf mindig csak GTI marad. A szürke kettest az interneten nézte ki. Pirosban jobb lett volna, de a szürke 1,3-as volt, szóval kevesebb rá a biztosítás, tankolni is kell, a benzin meg csak nem akar olcsóbb lenni. Így viszont olyan semmilyen az egész. Irány az autósbolt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fémnek látszó gumiszőnyeg

A szőnyegek egyből mentek a kukába, mert a lefutott háromötven alatt teljesen szétmentek, kellett helyettük valami vagány. Nehéz volt dönteni a neonzöld lángnyelves és a ralitaposóra rímelő változat között. Végül a fémlemezt imitáló, piros műanyag lap vonalkódja csipogott a pénztárnál. A fényes betét úgy festett az utastérben, mint egy zebracsíkos kanapé egy antik dolgozószobában: minden régi ócskaságnak tűnt körülötte. Legjobban a pedálok zavarták az új tulajdonost, le is cserélte mindet egy sárkányos darabra. Mindjárt más lett az összkép.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fontos apróságok: pedál, váltógomb, kipufogóvég

Ugyanolyan mintájú üléshuzat is került hozzá. Így az igazi, különben ízléstelen lenne. Hiába Volkswagen, régi autó, persze, hogy vannak hibái. A bal ablaktekerő eltört, szerencsére a drága eredeti helyett akadt egy pár ralistílusú, és nem ócska műanyag, hanem igazi fém. Már a vacak váltógomb helyén is LED-es markolat világít. A piros raliülés áráért ötször lehet tankolni, vegye meg, akinek hat anyja van, de egy nitrós sportkormány még belefért. Persze nem lesz bekötve, de a mélynyomó miatt úgyse lenne már hely a palackoknak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A típusjelzésnél sokkal fantáziadúsabb feliratok is készíthetők

Az így megmaradt pénzből értelmesebb dolgokra is lehetett költeni. A ciki sárgás lámpák végre xenon izzóval világítanak, és a LED-es nappali fényt is sikerült bekötni. Irigykedjenek csak a suzukisok. Szerencsére a gyári dísztárcsák egyben maradtak, azokat a neten elvitte valaki, vannak még ilyen fura emberek. Felkerültek a rendes króm dísztárcsák, menetközben olyanok, mintha felnik lennének. Öreguras króm díszcsík helyett "Pety Racing" felirat készült a csomagtartóra, és a régi álom, a GTI plakett sem árválkodott tovább a polcon.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Alapvető tuningkellék a matrica

A kínaiaknak hála egy csomó menő cuccot pár száz forintért be lehetett szerezni, egészen újjászületett tőlük az autó. A víz már LED-es sapkák alól spriccel az üvegre, a "Suzuki a Ti autótok" felirat pedig még este is látszik, mert egy jópofa halálfejes LED-es lámpa világítja meg belülről. Belement még négy hangszóró az ajtókba, meg kettő a kalaptartóra, azokat is LED világítja meg. Az antennának valami baja van, de amúgy is idétlenül meredezik előre, vett helyette egy műanyag cápaantennát, mint a BMW-ken, amúgy is mindig az mp3 megy.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rendes autóbelső nincs is világító koponya nélkül

Kész az autó, most már van stílusa, lehet irigykedni. Ha a Golf fehér lenne, vett volna hozzá egy kék villogót is, olyan lett volna, mint Járai őrnagynak a Kisvárosban, de az lesz az igazi, ha összejön a pénz a neon készletre. Azért ki se szedhetik a forgalomból, örüljenek, hogy jobban látszik, amikor gyorsulás van. A lézerblokkoló meg úgyis csipog, ha a közelben van egy Focus kombi.

Mértékkel

A legnagyobb autós kiegészítőket forgalmazó hazai üzletlánc polcain gyakorlatilag bármi megtalálható, sőt az árukészlet jelentős részét olyan tárgyak alkotják, melyekről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy érdemes velük piacra lépni. Többek között "pedálvédő sárkány" és halálfej alakú belső világítás gazdagítja a kínálatot. "Amikor megalapítottuk az üzletet, az volt a cél, hogy minden megtalálható legyen nálunk" - mondta Raj Péter eladó a Homasita törökbálinti áruházában.

Az autós kellékeket jól ismerő eladótól megtudtuk, a felszereléseket leginkább fiatalok vásárolják, és huszonéves autókba építik be. Komolyabb típusokhoz legfeljebb krómozott kipufogóvéget keresnek, ma már nem divat az új autók díszítgetése. "Akik tuningautót építenek, általában az internetről rendelik meg a kellékeket, és nem az olcsó, távol-keleti gyártmányokat keresik" - tette hozzá. "Fel lehet díszíteni egy autót ízlésesen is, de oda kell figyelni a mértékre."