Ismét több mint kétmillió autót hív vissza a Toyota

Vágólapra másolva!
Újabb visszahívást jelentett be csütörtökön a Toyota a gázpedálok beragadása miatt: az Egyesült Államokban 2,17 millió autót hívnak vissza egészen a 2003-as modellekig visszamenőleg.
Vágólapra másolva!

A Toyota már korábban is több millió kocsit hívott vissza ugyanezen okok miatt. Most a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Felügyelet több mint 400 ezer oldalnyi Toyota dokumentum áttekintése után döntött úgy, hogy további visszahívásokra kéri a japán autógyártót.

A mostani visszahívás bizonyos Lexus szedánokra, valamint Lexus és Highlander terepjárókra vonatkozik. Német hírforrások szerint Európában a Lexus RX terepjáróval lehetnek gondok, ezekből 37 ezer, 2003 és 2006 között gyártott kocsi lehet érintett.

Az amerikai Toyota érdekeltség szóvivőjének tájékoztatása szerint nincs tudomása arról, hogy a beragadó gázpedál balesetet, vagy személyi sérülést okozott volna.

Üzemanyag-szivárgás miatt január végén világszerte 1,7 millió autót hívott vissza a Toyota. Ez akkor a második legnagyobb visszahívás volt a belföldi piacon a japán járműipar történetében. A legnagyobb szintén a Toyota 2005-ös akciója volt, amikor több mint 1,3 millió Corollát hívtak vissza.

A Toyota világpiaci eladásai a vártnál nagyobb mértékben, 8,37 millióról 8,418 millió járműre nőttek 2010-ben, és ezzel a japán társaság továbbra is a világ első számú autógyártója. A Toyota decemberben jelentette be, hogy 2011-ben összesen 8,61 millió autót szeretne eladni.