Megdőlt az autós sebességrekord jégen

Vágólapra másolva!
A négyszeres ralivilágbajnok Juha Kankunnen megdöntötte a jégen futott autós sebességrekordot egy Bentley Continental Supersports kabrióval. A finn pilóta több mint 330 km/órával haladt a Balti-tenger jegén, természetesen csukott tetővel.
Vágólapra másolva!

Forrás: Bentley

A 630 lóerős, W12-es motorral hajtott Bentley Continental Supersports Convertible hivatalosan is a világ leggyorsabb négyüléses kabriója, így sok átalakításra nem volt szükség a rekorddöntéshez. Bukócsövet szereltek bele, 275/40 R20-as Pirelli téli gumikat kapott, fékezőernyőt raktak a hátsó lökhárítóra, és módosított első és hátsó légterelők biztosították a megfelelő leszorító erőt, ezen kívül semmit sem változtattak rajta.

Forrás: Bentley

Az autóba nem benzint, hanem etanolt (E85) tankoltak, de ez sem különlegesség, mivel minden Bentley úgy készül a gyárban, hogy kétféle üzemanyaggal is futhat.

Forrás: Bentley

Az 52 éves Kankunnen -30 fokos hőmérsékleten, 70 centiméter vastag jégen, a finn partok mellett futotta a rekordot, a kísérlet alatt az oldalszél és a hóátfúvások is megnehezítették a dolgát. Ahogy a Guinness megköveteli, mindkét irányban futott egyet a 16,5 kilométeres pályán, a sebességet a finn rendőrség traffipaxa mérte egy 1000 méteres szakaszon.

Forrás: Bentley

A két menet átlaga 330,695 km/óra lett, ezzel könnyedén megdöntötte saját, 2007-es rekordját. Akkor szintén egy Bentley-t vezetett, de a Continental GT akkor "csak" 321 km/órás sebességre volt képes.

Forrás: Bentley