A sérült Kubica karjáért küzdenek az orvosok

Robert Kubica lengyel autóversenyző balesetet szenvedett Andorrában
Vágólapra másolva!
Súlyos balesetet szenvedett Robert Kubica Forma-1-es versenyző egy olaszországi ralin. A lengyel sportolót több órán keresztül műtötték, a keze, a karja és a lába is megsérült, de nem volt életveszélyben. Gyakorlatilag biztosnak látszik, hogy nem rajtolhat a márciusban induló F1-szezonon, egyes források szerint a karjáért küzdenek az orvosok.
Vágólapra másolva!

Többórás műtéten esett át Robert Kubica, a Forma-1-es Lotus Renault versenyzője, az orvosok a lengyel sportoló karjáért küzdenek. Kubica Olaszországban, a Ronde di Andora elnevezésű raliversenyen szenvedett súlyos balesetet vasárnap délelőtt, Genovához közel. A pilóta egy Skoda Fabiát vezetve letért az útról, és nagy sebességgel egy templom falának, majd az állítólag a sérüléseit okozó szalagkorlátnak ütközött.

Kubicát a genovai Santa Corona kórházba szállították a baleset után, hírügynökségi jelentések szerint egyelőre még nem tudni, hogy sikerül-e megmenteni a jobb karját. Kubicának, akinek belső vérzése is volt, több helyen eltört a kézfeje és a lába is. Már a legelső kórházi jelentések is azt közölték ugyanakkor, hogy Kubica nincs életveszélyes állapotban.

Menedzsere, Daniele Morelli azt mondta vasárnap este a BBC szerint, biztos abban, hogy sikerül helyreállítani a versenyző karjának működését. "Robert nagyon erős. Megcsinálja" - fogalmazott a menedzser.

Eleinte jobb- és baloldali sérülésekről is terjedtek hírek

Kubicát tűzoltók szabadították ki a kocsijából, de Forma-1-es csapata, a Lotus Renault GP közlése szerint a kórházba szállításkor eszméleténél volt. Vasárnap ugyanakkor egymásnak olykor ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy valójában milyen állapotban van a sportoló.

Napközben egyes lapok leginkább a lábsérülését nevezték súlyosnak, lengyel források szerint a csuklója tört el több helyen is. Olasz lapok, például La Gazzetta dello Sport pedig arról írt, hogy esetleg amputálni kell a versenyző kezét.

Eleinte arról szóltak a hírek, hogy Kubica testének bal oldala zúzódott, ezt erősíthették azok a fotók, amelyeken az eleje mellett a bal oldalán is némileg megsérült autója látható. Az Autosport azonban délután azt írta, hogy nem a bal, hanem a jobb oldala sérült meg Kubicának, ugyanis egy védőkorlát lemeze befúródott az utastérbe - ez magyarázza, hogyan sérülhetett meg az ajtótól távolabbi karja. A szaklap szerint a baleset után Kubica még nagyjából egy órán át a roncsban ült, mivel speciális eszköz kellett a kiszabadításához.

Forrás: AFP/Tommaso Marinelli
Hordágyon, hőtartó alumíniumfóliában a versenyző. Állítólag nem veszítette el az eszméletét

Kubica bal kezét már 2003-ban is megoperálták, miután egy Forma-3-as versenyen megsérült. A Forma-1-es versenyző ralis navigátora, Jakub Gerber egyébként sértetlenül megúszta a bukást.

Forrás: EPA/Silvio Fasano
Kubicát mentőhelikopterrel szállították kórházba

A 26 éves lengyel a hétvégén először vezethetett S2000 kategóriás raliautót, amely sokkal erősebb, mint azok, amelyekben korábban ült. Ezen felül az is újdonság volt számára, hogy a Skoda Fabia négykerék-meghajtású. F1-es csapata nem tiltotta számára a ralizást (ez nem feltétlenül általános az F1-ben), de eddig csak Renault-val engedték versenyezni.

Annak ellenére, hogy nincsenek százszázalékosan pontos információk Kubica sérüléseinek komolyságáról, valószínűsíthető, hogy nem lehet ott a március közepi szezonrajton. A Lotus Renault GP-nek jelenleg öt tartalékpilótája is van, akik közül Eric Boullier csapatfőnök a múlt héten Bruno Sennát nevezte első számúnak, így minden bizonnyal felépüléséig ő lép majd a lengyel helyébe.

Már csak azért is Senna lenne a legjobb választás, mert ő tavaly a Hispania színeiben versenyzett a sorozatban, míg kollégái, Fairuz Fauzy, Romain Grosjean, Ho-Pin Tung és Jan Charouz közül eddig csak Grosjeannak van némi F1-es versenyzői tapasztalata.

További képek a balesetről

A Forma-1-es szezon március 13-án kezdődik Bahreinben. A csütörtökön Valenciában befejeződött idei legelső Forma-1-es teszten éppen Kubica volt a leggyorsabb. Ezt követően engedte el csapata ralizni a hétvégére, a jövő heti újabb F1-teszt előtt.

Este egyre több Forma-1-es versenyző kívánt jobbulást a Twitteren Kubicának. A tavalyelőtti világbajnok, Jenson Button a jókívánságok mellett azt írta, hogy sokkolta a baleset.

A krakkói születésű versenyző első F1-es versenyét a 2006-os Magyar Nagydíjon vívta és két évvel később a Kanadai Nagydíjon szerezte meg első győzelmét. Eddig összesen 76 vb-futamon indult, eddigi legjobb eredményét 2008-ban érte el, amikor összetettben a negyedik helyen végzett.