Előző kamionokra vadásztak az M0-son a rendőrök

Vágólapra másolva!
Az egymást előző vagy túl szorosan követő nehéz teherautókat figyelték a rendőrök az M0-son kedden.
Vágólapra másolva!

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Tilos túl szorosan követniük egymást a kamionoknak autópályán, nappal

Január elsejétől több, a kamionosokra vonatkozó közlekedési szabály is életbe lépett. Az azonos irányban legalább két forgalmi sávval rendelkező autópálya- és autóútszakaszokon tilos előzésbe kezdeniük reggel 6 és este 22 óra között a 7,5 tonnánál nagyobb teherautóknak és járműszerelvényeknek, és a hosszú sorok kialakulását elkerülendő tilos szorosan követniük egymást.

A korábbi ígéretekkel ellentétben - ahogy arról január közepén beszámoltunk - nem rendeltek el kampányszerű ellenőrzést. Február első napján viszont a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság harminchárom rendőre és a társszervek kilenc munkatársa kifejezetten a kamionokat ellenőrizte.

Nézze meg, mit gondolnak a kamionosok az új szabályokról!

Négy esetben büntettek a túl kicsi követési távolságért, nyolc közigazgatási eljárást indítottak mobiltelefon-használat miatt és azért, mert volt, aki nem kapcsolta be a biztonsági övét. Tizenöt gyorshajtót fogtak, a vezetési időt egy teherautó vezetője lépte túl (ezért 410 ezer forintot kell fizetnie), kopott gumiabroncsok miatt pedig egy forgalmi engedélyt el is vettek el a rendőrök.

Kényszerrel magyarázzák a szabályszegést

A [origo]-nak korábban nyilatkozó kamionosok arra hivatkoztak, a szoros időtervbe nem fér bele, hogy akár órákra a náluk jóval lassabban haladó jármű mögé szoruljanak. Pedig akár százezer forint is lehet a büntetésük, sőt a rendőrségi feljelentés nyomán a szabálysértési hatóság akár a jogosítványukat is bevonhatja, ami akár a munkahelyük elvesztését és maga után vonhatja.