Mégsem ellenőrzik célzottan az előző kamionokat

kamionoknak tilos lesz előzniük kétsávos autópályán, M3 autópálya, előzés
Vágólapra másolva!
Kampányszerű ellenőrzést ígért a kamionok előzési tilalmának betartatására az illetékes minisztérium, ám az ORFK sem rendelt el központi akciót, ahogyan a megkérdezett megyei rendőrkapitányságok sem. A sima ellenőrzéseken lebukott néhány sofőr is megúszta egyelőre figyelmeztetéssel, pedig - dacolva a tiltással - továbbra is előznek.
Vágólapra másolva!

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Leginkább azért tiltják a kamionos előzést, hogy a lassú tehergépjárművek ne tartsák fel a gyorsabb személyautókat (képünk illusztráció)

A bevezetést követő első időszakban célzott, kampányszerű ellenőrzések várhatók - ígérte a fejlesztési minisztérium decemberben az [origo]-nak a kamionokkal kapcsolatos szigorítására utalva. Januártól egy jogszabály-módosítás kimondja, hogy nem előzhetnek, és - elkerülendő a torlódást - még csak nem is követhetik egymást szorosan a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók az autópályákon és autóutakon.

Mint kiderült, a pár héttel ezelőtti ígéretből egyelőre nem lett valóság. Megkeresésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy a módosítással kapcsolatban "Magyarország gyorsforgalmi úthálózatán fokozott közúti ellenőrzést központilag nem rendeltünk el. Arra vonatkozó információnk nincs, hogy a megyék önállóan terveznek-e ilyen jellegű ellenőrzéseket."
Egyelőre megússzák figyelmeztetéssel
Több olyan megye rendőrkapitányságát felhívtuk, ahol hosszabb autópálya-szakaszok futnak, de egyetlen helyen sem rendeltek el a kamionok ellenőrzésére akciót. Pest, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében ugyanazt a választ kaptuk a szóvivőktől: nincs célzott kamionellenőrzés, de természetesen, ha az egyéb közúti ellenőrzést végző kollégáik szabálytalanságot tapasztalnak, akkor eljárnak.

Decemberi videónkból kiderül, mit gondolnak a sofőrök a korlátozásról

Pest megyében az elmúlt szűk két hétben egyébként sem tapasztalták a sima közúti ellenőrzést végző rendőrök, hogy tömegesen megszegnék a kamionosok a friss korlátozást - állítja Beluzsárné Belicza Andrea megyei rendőrségi szóvivő. "Az a tapasztalat, hogy önálló jogkövetésre álltak rá a sofőrök" - fogalmazott a főhadnagy a legtöbb autópálya-kilométerrel rendelkező megyével kapcsolatban.

Kérdésünkre, miszerint a külföldi sofőrök is betartják-e az új jogszabályt, azt válaszolta Beluzsárné, hogy "egészen biztosan nem kellett tömegével intézkedni ellenük". Kocsis Tünde Győr-Moson-Sopron megyei szóvivő is csak néhány esetről tud, amikor rutinellenőrzéseket végző kollégái megállítottak előző, jellemzően külföldi kamionosokat, akiket - egy kivétellel - figyelmeztetéssel elengedtek.

A többség nem tervez akciót

Azt is megkérdeztük a megyei szóvivőktől, hogy ha most nincs is, de a jövőben terveznek-e célzott kamionellenőrzést. Az öt megyéből három nemmel válaszolt. "Nálunk, Fejér megyében tervezik a kollégák, de még nincs időpontja" - mondta R. Szabó Ágnes szóvivő.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
"Tegnap Bukarestben voltunk, holnap Bécsbe megyünk, holnapután meg Frankfurtba" - közölte az egyik sofőr

Rajtuk kívül még Hajdú-Bihar megyére utalva mondta Kelemen Éva szóvivő, hogy "számíthatnak a közlekedők" ilyen akcióra. Kérdésünkre, hogy ez eldöntött tény-e, és hogy mikor várható, az "egyelőre bővebb felvilágosítással nem tudunk szolgálni" választ kaptuk.

A vonatkozó kormányrendelet szerint egyébként súlyos büntetéssel is járhat, ha egy kamionos a tiltás ellenére megelőz egy másik járművet. E szerint ha a "közlekedés más résztvevőjét hirtelen fékezésre vagy irányváltoztatásra kényszerítik, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók". Sőt ha egy rendőrségi feljelentés után a szabálysértési hatóság úgy ítéli meg, a helyszíni bírságnál súlyosabb következményekkel is járhat a meg nem engedett előzés. Akár a kamionosok jogosítványát is bevonhatják, ami az ő esetükben munkahelyvesztéssel is járhat.

Továbbra is előznek a kamionosok

Az elmúlt bő egy héten több vidéken riportozó kollégánk is azt tapasztalta, hogy a tiltás ellenére mégis előznek a kamionok. Ketten az M3-as autópályát említették, egyikük az M1-et. De amint az alábbi, január 4-én készült MTI-fotón is látható, az M0-s autópályán is előfordul ez. Itt éppen egy kukásautó mellett megy el szabálytalanul egy kamion.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Nem engednék fel a kamionosok az araszoló járműveket az autópályára

"Én bizony előzök. Nézek előre, nézem a tükröt, és ha nem látok rendőrt, akkor előzök" - mondta az [origo]-nak egy, a törökbálinti teherautó-parkolóban pihenő sofőr, miközben egy másik kamionos bőszen bólogatott. A videónkban pár hete megszólaló sofőrökhöz hasonlóan ők is a kényszerrel magyarázzák a szabályszegést. Mint mondták, időhöz van kötve minden fuvarjuk, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy órákra beragadjanak egy 70-75 km/órával közlekedő jármű mögé. Szerintük a lassú járműveket kellene kitiltani az autópályákról.

Miközben elismerték, hogy Európa több országában is van előzési tilalom számukra, azt hangsúlyozták, hogy ott nem reggel 6 órától este 22-ig korlátozzák őket, hanem jellemzően bizonyos kitáblázott szakaszokra vonatkozik ez. "Gondolj bele: általában reggel pakolják meg a kocsit, mennünk kellene a fuvarral, de este 10-ig nem előzhetünk meg semmilyen járművet, akármennyivel is megy" - panaszkodott egyikük. Arra a kérdésre, hogy az idén tapasztaltak-e szigorúbb rendőri ellenőrzést a korábbiaknál, nemmel feleltek.