Tokióban bemutatkozik az új, takarékos Colt

Mitsubishi Mirage, Colt
Vágólapra másolva!
A Mitsubishi kisautója Japánban Mirage néven jelenik meg, fejlesztésénél a fogyasztáscsökkentés volt a fő szempont. Egyliteres motorjával 3,3 litert fogyaszt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Mitsubishi
Forrás: Mitsubishi

Összesen 15 modellt mutat be a Mitsubishi a november végén kezdődő Tokiói Autószalonon, közülük kettő lesz világpremier. A Mitsubishi alapvetően két fő irányvonal köré fogja össze fejlesztéseit: globális stratégiai modelleket árulnának a fejlődő piacok számára, és olyan modelleket fejlesztenek, amelyek zöld technológiával segítik a környezetvédelmet.

Forrás: Mitsubishi
Forrás: Mitsubishi

A globális modellek sorába tökéletesen illik az új Mirage, amely lényegében a Colt újabb generációja. Tervezése során fontos volt az üzemanyag-takarékosság, ezért gondoltak a tömegcsökkentésre, a gördülési ellenállás és a légellenállás csökkentésére, de a hajtásláncot is ennek érdekében fejlesztették. Az egyliteres motorja fokozatmentes váltóval is elérte a 3,3 liter/100 km-es átlagot. Emellett az alacsony árat is kiemelte a Mitsubishi, tehát remélhetőleg tényleg elérhető áru modell lesz. Először Thaiföldön kerül forgalomba 2012 márciusában.

Forrás: Mitsubishi
Forrás: Mitsubishi

A Mitsubishi az i-MiEV-vel élen jár az elektromos autók fejlesztése terén (külön akkumulátorfejlesztő és -gyártó központja is van), de a plug-in (konnektorról tölthető) hibrideket eddig csak ígérgették. Most bemutatják a PX-MiEV fantázianéven futó szabadidő-autó-koncepciójuk második változatát, amely már akár meg is érkezhetne a sorozatgyártásba. A plug-in hibridek nagy előnye, hogy az elektromos autóknál jóval nagyobb hatótávolságot kínálnak (PX-MiEV: 800 km), miközben a fogyasztásuk kevesebb, mint egy hagyományos hibridé. A PX-MiEV II esetében 1,7 liter/100 km-es átlagfogyasztást ígér a gyártó, ami egy ilyen szabadidő-autónál elég jó teljesítmény. Kicsit furcsán hangzik, hogy a Mitsubishi sajtóanyaga szerint a PX-MiEV-ben "kisméretű", hagyományos motor segíti az elektromos motor munkáját, miközben ez a "kis" motor egy modern kétliteres benzines. Az autó csak elektromos hajtással is közel 50 km-es hatótávra képes.

Forrás: Mitsubishi
Forrás: Mitsubishi

Az energiafogyasztástól és az akkumulátor töltöttségétől függően a rendszer generátorként is használhatja a belső égésű motort, de szükség esetén a motor a kerekeket is hajtja. A járműre szerelt csatlakozó révén a meghajtó akkumulátorokban tárolt villamos energia arra is felhasználható, hogy az autó tulajdonosa kempingezés vagy más szabadtéri program során különféle készülékeket működtessen vele, de akár vészhelyzeti áramforrásként is jó szolgálatot tehet. Mindemellett a gyorstöltő port a háztartási hálózatokkal is kompatibilis (V2H).

A kiállításon látható lesz még a Pajero is "clean diesel" motorral.

A Mitsubishi Motors bemutatja a MiEV Házat is, vagyis az "intelligens otthont", amelyet a globális felmelegedés kiküszöbölésére fejlesztettek ki. A ház képes menedzselni saját energiafelhasználását; ehhez "intelligens készülékeket" alkalmaz, valamint elektromos autókat és plug-in hibrid járműveket (PHEV), emellett pedig intelligens elektromos hálózatot.