Hibrid sportkocsit mutatott be a Jaguar

Jaguar C-X16
Vágólapra másolva!
A Jaguar illetékesei nem titkolják, hogy a Porsche eladásait akarják megszorongatni az új sportautójukkal.
Vágólapra másolva!

Forrás: Jaguar
Még több kép a galériában, kattintson a képre!

Egy néhány hete közölt grafika után képeket, videót és pontos műszaki adatokat is közzétett a Jaguar a Frankfurti Autószalonon bemutatkozó új sportkocsijáról. A C-X16 nevű újdonság ugyan még csak tanulmányként érkezik a bemutatóra, ám nyílt titok, hogy jövő év vége felé már a szalonokban lehet a szériaváltozat.

Forrás: Jaguar

A C-X16 mindössze 4445 mm hosszú, ami azért érdekes, mert ilyen "kicsi" modellje 1954-ben volt utoljára a Jaguarnak a XK120-assal. A tanulmány érdekessége, hogy a V6-os, 380 lóerős kompresszoros benzinmotorja mellé még egy 95 lóerős elektromos motort is kapott, amely az ülések mögé épített akkumulátorokból nyeri az energiát. Ha még nagyobb gyorsulást akar elérni, a sofőr egy kormányra szerelt gomb segítségével hozhatja működésbe az elektromos erőforrást, ami némileg a Forma-1-ben használt KERS működési elvéhez hasonlít. A hibrid hajtásláncnak azért ára is van: hiába a pillekönnyű alukarosszéria, a kis sportautó súlya 1600 kilogramm, cserébe viszont sikerült elérni a tökéletes 50:50 százalékos súlyelosztást.

Forrás: Jaguar

A két motornak köszönhetően sokkal komolyabb sportautókat is meg lehet lepni a kis Jaguarral, a gyár ígérete szerint a C-X16 mindössze 4,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás tempóra, míg a végsebessége elérheti a 300 km/órát. A Jaguar közleménye szerint az új sportautójuk formája nemcsak a múltból merít, hanem előre is vetíti a következő generációs Jaguarok megjelenését. A képeket elnézegetve jó irányba halad a márka.